Alaska Daily [2022]

Alaska Daily
Sezona 1
Hulu / 2022
Scenario: 
Kyle Hopkins, Tom McCarthy
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.3
8

Alaska Daily“ je jedna od onih tv serija koja je inspirisana istinitim događajima. U ovom slučaju, to je serija članaka Kyla Hopkinsa, novinara Anchorage Daily News, za koju je dobio Pulicerovu nagradu. Iako imena aktera nisu tačna, veliki broj podataka iznesenih jesu tačni i veoma zastrašujući. Naime, u centru su zločini nad devojkama i ženama indogenog porekla na tlu Severne Amerike, ova tv serija fokusira se samo na one na tlu Aljaske. Gotovo 100 godina u nazad na hiljade žena i devojaka indogenog porekla je nestalo, ubijeno, sexualno zlostavljano, a da krivci za najveći deo zločina nikada nisu pronađeni. Slična situacija i u SAD, dok Kanada takođe ima strašne zločine nad svojim stanovnicima ovog porekla, koji tek poslednjih godina počinju da dolaze u žižu javnosti nakon stotina godina skrivanja.

Odlična Hilary Swank je Eileen Fitzgerald, poznata i veoma nagrađivana novinarka koja bude „cancelovana“ jer je objavila veoma važnu priču koja je došla samo od jednog anonimnog izvora. Godinu i više nakon skandala Eileen je bez posla i gotovo sva vrata velikih novinarskih kuća su potpuno zatvorena za nju. Ponuda za posao dolazi od starog prijatelja Stanley Cornick (Jeff Perry)  koji živi i radi na Aljasci.  Na početku to nije primamljiva ponuda za tako velikog novinara kakva je Eileen bila, ali sama priča joj postaje intrigantna, a sa druge strane posao je posao, nešto ipak mora da se radi.

Eileen stiže na Aljasku, i nakon velikih novinskih kuća započinje rad u maloj redakciji, koja jedva pluta na okrutnom finansikom tržištu, koje je mnoge i znatno veće štampane medije u svetu odavno udavilo. Eileen sa sobom ne donosi samo svoje iskustvo u poslu, oštroumnost, beskurpuloznost u potrazi za istinom već i izvesnu dozu oholsti, koja obično prati ljude koji iz velikih svetskih centara odu u jednu zabit kakva je Aljaska. Pa ipak, i pored sve njene arogantnosti, njene kolege je prihvataju veoma prijateljski, veoma su otvoreni i pošteni te je veoma brzo razbijaju njen obrambeni oklop.

Priča zbog koje je Eileen dovedena je istraga ili tačnije nedostatak istrage o ubistvu Glorie Nanmak, mlade devojke indijanskog porekla, čija smrt nikog od predstavnika vlasti nije preterano uzbudila. Eileen radi u paru sa koleginicom Roz Friendly (Grace Dove) koja je takođe indijanskog porekla što novinarkama otvara mnogo vrata kod stanovništva koje više nema poverenja, ni u institucije države, niti u medije.

Kroz jedanaest epizoda njih dve ali i tim redakcije koji još čine Claire Muncy ( Meredith Holzman), Bob Young (Matt Malloy), Jieun Park (Amy Park) i Austen Green (Craig Frank), otkrivaju stanovnicima Aljaske mnogobrojne priče o korupciji na najvišem nivou, o tajnim dilovima velikih koorporativnih magnata sa političarima, sistematsku zapostavljenosti prava indijanskog stanovništva od strane ključnih institucija države, poput policije i pravosuđa. Naravno, na kraju njihov rad dovede i do otkrivanja pozadine pomenutog zločina, ali to glavnim akterima ne donosi nikakvu satisfakciju, jer to je samo jedna kap u moru svih nepravdi koje trpi indogeno stanoviništvo Aljaske.