Rocco and his brothers [1960]

Rocco e i suoi fratelli
Titanus /1960
Režija: 
Luchino Visconti
Scenario: 
Luchino Visconti, Suso Cecchi D'Amico, Vasco Pratolini
Zemlja proizvodnje: 
Italija / Francuska
Jezik: 
Italijanski
10
10

Remek-djelo Luchina Viscontija s pravom se smatra vrhuncem talijanskog neorealizma. "Rocco i njegova braća" ujedno predstavlja i Viscontijev razlaz s neorealizmom i kasnije se posvetio uglavnom grandioznim, epskim povijesnim dramama o modernoj talijanskoj pa i europskoj povijesti u kojima se bavio propasti i dekadencijom plemstva i buržoazije. No, iz današnje perspektive gledano, ova epska drama čija se radnja odvija u poslijeratnom Milanu, ujedno je i izvanredan povijesni prikaz prostora i vremena kada su brojne obitelji s ruralnog, zaostalog juga sreću tražile na sjeveru koji se vrlo brzo industrijalizirao i modernizirao.

Tako jedne zimske noći vlakom iz Luciane s juga u Milano stiže obitelj Parondi. Majka Rosaria (Katina Paxinou) stiže ondje sa četiri sina, Simoneom (Renato Salvatori), Roccom (Alain Delon), Cirom (Max Cartier) i Lucom (Rocco Vidolazzi) dok je najstariji Vincenzo (Spiros Focas) ranije utabao put i već se skrasio u Milanu. I sjajno je Visconti strukturirao ovu dramu pa tako priču ovoj obitelji pratimo iz perspektive svakog brata, od najstarijeg prema najmlađem. I naslovni junak Rocco se smjestio točno u sredini, a u središtu pažnje je odnos između njega i starijeg mu brata Simonea te činjenice da su se obojica zaljubili u istu djevojku, prostitutku Nadiu (izvanredna Francuskinaj Annie Girardot).

No, prije toga pratimo prilagodbu ove južnjačke obitelji na život na sjeveru, prijezir pa i otvoreno sprdanje sjevernjaka s došljacima s juga makar oni bili također Talijani. Cijela obitelj uz izuzetak Vincenza seli se u suterenski stančić i traže sinovi bilo kakav posao, a vesele se kada počne padati snijeg jer lopatanje znači posao. S vremenom se sve bolje snalaze. Saznaju da je najpametnije ne plaćati stanarinu jer kad ih se izbaci, tada po zakonu kao beskućnici imaju pravo na javni stan i ubrzo sele u državni, prostraniji stan gdje će se dogoditi i susret s fatalnom Nadiom.

I Simone i Rocco su talentirani boksači, no karakterno oni ne mogu biti drukčiji. Dobri i pravedni Rocco u ljudima vidi samo ono dobro i vjeruje da se ljudi mogu promijeniti, a iako će se Nadia odmah svidjeti obojici, Rocco će skrivati svoje osjećaji i čekati nekoliko godina nakon što ona i Simone prekinu. Simone je u međuvremenu počeo i boksačku karijeru, Rocco je odslužio vojni rok, a u međuvremenu će se Simone promijeniti i to nagore, u pijanu propalicu kojem će bijes, ogorčenost i zloća potpuno pomračiti um i odvesti ga na krivi put. Pa opet, iako će mu Simone priuštiti nezamislivo zlo i stalno kao da će se truditi uništiti mu život, Rocco će i dalje pokušavati izvesti brata na pravi put, stavljat će njegovu sreću ispred svoje, odreći će se onoga što najviše voli, bez obzira što je jasno da je za Simonea prekasno.