Under the Banner of Heaven [2022]

Under the Banner of Heaven
HULU / 2022
Režija: 
David Mackenzie, Courtney Hunt, Dustin Lance Black, Isabel Sandoval, Thomas Schlamme
Scenario: 
Dustin Lance Black, Jon Krakauer, Brandon Boyce
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.0
7

Vjerski fundamentalizam često može izrasti u nešto jako nezdravo, ali i iznimno opasno. Za to postoje mnogi primjeri, sjetimo se samo jednog svježeg odnosno ISIL-a, no bezbrojnih pokušaja striktnog i dosljednog tumačenja određene vjerske dogme koja se vrlo lako može pretvoriti u nasilje nisu lišene ni druge religije, prvenstveno kršćanstvo. Praktički otkako su se ljudi pojavili, jedna vjerska zajednica obično je silom pokušala drugoj nametnuti svoja vjerovanja i cijela povijest svijeta zapravo je povijest vjerskih ratova. Tko li će znati, ali da nisu izmišljenje religije, možda kroz povijest i ne bismo imali ni približno toliko ratova iako bi zasigurno ratoborni i krovoločni glavonje zasigurno pronašli neki drugi razlog.

I danas dok su praktički sve religije načelno miroljubive i kada se izuzmu neki ekstremi, nema više, srećom, nasilnih nametanja vjere onima koji to ne žele. No, to ne znači da i dalje nema religijskog fundamentalizma i fanatizma i kada bi se raznim organizacijama to dopustilo, ne bih se čudio da opet krene širenje vjere ognjem i mačem. Problematikom religijskog fundamentalizma bavi se i ova sedmodijelna igrana true-crime mini serija snimljena prema istoimenom romanu Johna Krakauera iz 2003. godine. Amerika je prepuna raznih kršćanskih i kvazikršćanskih religijskih organizacija, kultova i sekti, a jedna od najpoznatijih tamošnjih kršćanskih vjerskih zajednica su mormoni.

I premda se mormone uglavnom smatra miroljubivim, religioznim ljudima, mormonsku zajednicu u gradiću u Utahu 1984. godine potrest će brutalno ubojstvo mlade žene i njene bebe. Mladi detektiv Jeb Pyre (Andrew Garfield) također je mormon i tim teže mu je istraživati gnjusan zločin, nezapamćen u njegovom mjestu. Naravno da je prvi osumnjičeni suprug ubijene Brende (Daisy Edgar-Jones) i otac dojenčeta Erice, Allen Lafferty (Billy Doyle) koji će iste noći završiti u policijskoj postaji. I paralelno dok Jeb i njegov partner, ateistični i cinični indijanac Bill Taba (Gil Birmingham) istražuju ubojstvo, Allen će ih upoznavati sa svojom obiteljskom pričom otkako je Brenda ušla u obitelj Lafferty.

Vidjet ćemo da je to velika obitelj s ocem koji je gotovo pa starozavjetni obiteljski patrijarh i šestero braće, njihovim ženama i djecom koji su fundamentalisti i žive prema pravilima mormonizma nastalim još u 19. stoljeću. Pratimo tu i kratku povijest mormonizma otkako ga je 1830. godine osnovao Joseph Smith, njihovog progona pa do vremena kada su se konačno skrasili u Utahu. Sve će indicije pokazivati da bi braća Lafferty zaista mogla imati veze s Brendinim ubojstvom, a polako ćemo uviđati kako su dva najstarija brata, Dan (Wyatt Russell) i Ron (Sam Worthington) sve više počeli upadati u fundamentalizam.

Preporuka

share
share