The Wheel of Time [2021]

The Wheel of Time
Sezona 1
Amazon Prime / 2021
Scenario: 
Robert Jordan, Michael Clarkson
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
8.4
8

Najnoviji, veliki hit Amazon Prime Video streaming servisa, pompezno najavljivana tv serija “The Wheel of Time“ je adaptacija, veoma popularne serije romana epske fantastike autora Roberta Jordana. Književna serija ima 15 romana. Prvi „The Eye of the World“ je objavljen još 1990. godine.

Jordanu je 2006. godine dijagnostifikovana amiloidna kardiomiopatija, smrtonosno oboljenje srca, i doktori su mu davali, u najboljem slučaju 4 godine života. Iako je Jordan imao najbolju nameru da preostalo vreme iskoristi na najproduktivniji način i završi ono što je započeo, na žalost u tome nije uspeo jer je preminuo u septembru 2007.godine u 58. godini života. Pre smrti Jordan je uspeo da napravi nacrte svoje ideje, kako je zamišljao da svoj serijal knjiga privede kraju. Čast da to uradi pripala je poznatom piscu epske fantastike Brendanu Sandersonu, koji je napisao poslednja tri romana na osnovu spisa koje je Jordan pripremio pre smrti.

The Wheel of Time“ se svakako smatra jednim od najpopularnijih serijala epske fantastike u poslednjih par decenija, i po popularnosti staje rame uz rame sa serojalom „The Game of ThornesGeorge R.R. Martina. Moram da priznam da, iako sam ljubitelj epske fantastike, mada ne toliko ove, koja je nastajala u poslednjih par decenija, koliko one iza koje stoje stari majstori poput J.R.R. Tolkiena i Ursule Le Guin, nikada nisam čitao Jordanove romane.

To može da bude prednost kada gledate ekranizaciju nekog literarnog dela, posebno nekog za koga ste vezani, jer teško da u tom slučaju možete da budete objektivni prema onome što vidite na ekranu. U slučaju tv serije „The Wheel of Time“ na svu sreću nisam imao takvih problema, jer adaprtacije su veoma retko zadovoljavajuće za ljubitelje književnog dela.

Nakon velikog uspeha „The Game of Thrones“ streaming serivisi, ali i razne produkcijekse kuće, uvidele su da tu ipak ima mnogo publike, pa samim tim i novca, pa smo dobili najave ekranizacije mnogih romana i serijala epske fantastike. Jedan od onih koji je privukao mnogo pažnje upravo je bio „The Wheel of Time“ pre svega jer je , kao što sam napomenuo po popularnosti rame uz rame sa „The Game of Thrones“.

Preporuka

share

share