I'm Your Man [2021]

Ich bin dein Mensch
Letterbox Filmproduktion
Režija: 
Maria Schrader
Scenario: 
Jan Schomburg, Maria Schrader, Emma Braslavsky (based on a short story by)
Zemlja proizvodnje: 
Germany
Jezik: 
German
7.5
7

Ova simpatična, ali fino promišljena i zanimljiva SF romantična humorna drama izabrana je za njemačkog kandidata za Oscara, a "I'm Your Man" ili "Ich bin dein Mensch" izabrana je i za najbolji njemački film godine. Iako ideja o humanoidnim robotima i nije neka novost u svijetu filma, nekadašnja glumica, u zadnje vrijeme više scenaristica i režiserka Maria Schrader, udahnula je ovoj temi novu svježinu i snimila film koji jako dobro promišlja što to uopće znači biti čovjek. Alma Felser (ne pretjerano poznata njemačka glumica Maren Eggert kojoj je više domaći teren od filma kazalište osvojila je nagradu za najbolju glumicu u Berlinu te joj je ova uloga donijela nagradu za njemačku glumicu godine) antropologinja je od kojih četrdesetak godina i radi ona u berlinskom muzeju. Vodi ona tim koji istražuje sumerske ili perzijske zapise i naravno da ima problema s osiguravanjem financija za projekt.

U muzeju radi i njen nekadašnji partner Julian (Hans Löw), a jedini muškarac za kojeg ona načelno ima vremena je njen stari i dementni otac. Kako bi osigurala dodatan novac za projekt, Alma će pristati na sudjelovanje u eksperimentalnom programu i iz razloga što je jedina solo od svih članova tima, a djelomično i zato što je i profesionalno intrigira testiranje humanoidnog robota (ili androida, koja je uopće razlika nikad nisam uspio do kraja dokučiti) programiranog da izgleda i ponaša se kao njen muškarac iz snova. Tako Schrader odmah u uvodnoj sceni kreće in medias res pa vidimo Almu kako stiže u neobični bar i tamo je čeka šarmantni, zgodni i fino odjeveni tip po imenu Tom (britanski glumac Dan Stevens) koji djeluje potpuno neprirodno. Jasno nam je i zašto jer ipak on nije čovjek, već android, a iako nevoljko Alma će pristati da ga kroz tri tjedna testira u svrhu istraživanja.

Nije ona pretjerano zainteresirana za romansu, posebno ne s robotom, i jasno da joj sve to djeluje neprirodno, posebno jer je po struci antropologinja, no vrlo brzo vječno nasmijani Tom koji ima spreman odgovor na sva pitanja, nekako će joj se početi zavlačiti pod kožu. Najveći posao Schrader je postigla time što je izbjegla upadanje u klasične klišeje romantičnih komedija jer ne samo da je Alma sumnjičava oko cijelog ovog eksperimenta, već "I'm Your Man" ujedno odlično propitkuje do koje granice je tehnologija i umjetna inteligencija dobra i korisna za ljude. Iako joj je jasno da je Tom robot kreiran po njenim preferencijama, također će joj vrlo brzo postati jasno kako je lako upasti u zamku i kako se lako može prepustiti samozavaravanju. No, ta apsolutna Tomova savršenost ujedno će joj pokazati da su nesavršenosti, mane, zapravo ono što čovjeka čini čovjekom i da nikakav robot, ma koliko savršen bio, vjerojatno nikad neće moći zamijeniti čovjeka. Barem se nadam. 

Recenzija je originalno objavljena na blogu GamBeeFilmTvKnjiževnost.