Alan Vega, Ben Vaughn, Barb Dwyer And Palmyra Delran – Alan Vega After Dark (A Late Night Rock 'n Roll Session) [2021]

Alan Vega, Ben Vaughn, Barb Dwyer, Palmyra Delran
Alan Vega After Dark
In The Red Records / 2021
9.2
9

Pet godina nakon smrti Alana Vege, i četiri nakon izlaska njegovog finalnog stejtmenta, albuma IT, njegova supruga i muzička partnerka Liz Lamere odlučila je da otvori „trezor Vega“, kako ga je pevač zvao. Ispostavilo se da je Alan tokom godina stvorio impresivnu arhivu svojih zapisa, crteža, slika i muzike. Prvi materijal koji je predstavljen javnosti je LP Mutator, posthumni album koji je objavljen aprila, a koji su Vega i Lamere snimili 1995. i 1996., a ona nedavno producirala i miksala sa Jaredom Artaudom, Veginim učenikom i frontmenom bruklinskog benda Vacant Lots. Ovo izdanje Sacred Bonesa je dobilo odlične kritike, kao i pozamašni članak u NY Timesu. Drugi LP koji je izašao iz trezora je drugačija priča.
 

Alan Vega After Dark (A Late Night Rock 'n Roll Session) je kao što i sam naslov kaže noćna rock 'n' roll sesija, snimljena 2015. godine u Renegade Studiju u njujorškom West Villageu sa Benom Vaughnom na gitari, basistom i klavijaturistom Barbom Dwyerom, bubnjarom Palmyreom Delranom (svi članovi neverovatnog Pink Slip Daddyja) i inženjerom Geoffom Sanoffom. U tom trenutku Vega je imao 78 godina, a kako će se ispostaviti kasnije ovo je bila njegova poslednja live sesija. Nakon moždanog udara on je nastavio da snima, ali uglavnom su to bili vokali preko prethodno pripremljenih matrica. U nekom trenutku kontaktirao je Bena Vaughna, sa željom da uradi  nešto drugačije, da oseti povezanost sa muzičarima i da se bend sastavi bez ikakvih priprema. Njih dvojica su pre toga već podelili slično iskustvo i, zajedno sa legendarnim Alexom Chiltonom, davne 1994. godine snimili brilijantni album pod nazivom Cubist Blues.  Vega je oduvek bio opsednut veličinom trenutka, impulsivno je predosetio da je moguće kreirati spontani prostor, sa odabranom ekipom, u kome će još jednom nesputano moći da slaže svoje magične recitacije.  

Kao što bosker uvek želi da zna da li u sebi ima još jedan meč tako je i verovatno i Vega želeo da se odmeri još jednom. Protivnika znao jako dobro jer je od početka bio isti. Svaki put kada bi stao ispred mikrofona bilo je brutalno… Tako i poslednji put, udarci primljeni su udarci zadati, Alan Vega u noći, sa savršenom postavom u uglu se još jednom bori … sa sobom, protiv sebe… Predaja nikada nije bila opcija... predaja je udavljena u reci bez srama. 

Sportske tamne naočare, pletena kapa i dugački kaput… Tako je odjahao u večnost. Hi Speed Roller.
 

Preporuka

share
share