And They Say I Am the Crazy One [2021]

And They Say I Am the Crazy One
Amazon Prime / 2021
Režija: 
Julia Rezende
Scenario: 
Tati Bernardi, Gustavo Lipsztein, Laura Malin
Zemlja proizvodnje: 
Brazil
Jezik: 
portugalski

Brazilska autorka Hulija Rezende (Julia Rezende) potpisuje simpatično i krajnje intrigantno dramsko ostvarenje "And They Say I Am the Crazy One", koji se distributivno vodi i pod naslovom "Losing My Marbles".

"Losing My Marbles" je idiom sličan britanskom "Chairs Missing", i oba aludiraju na blago poremećenu osobu, koja je u nekoj fazi (po pravilu ranoj) izgubila osećaj realnosti, te često ulazi u deluzične faze ili u slučaju Hulijine junakinje pati od napada panike.

Debora Falabelja (Debora Falabella) glumi mladu književnicu, koja praktično tavori u firmi neinspirativnih birokratskih poslova, međutim, ono što zapravo okupira njenu pažnju jeste potražnja magičnog rešenja za njen poremećaj, koji je podstaknut još u detinjstvu kada ju je njena majka vodila kod raznih vračara i magova...

Rezendeova ima brz tempo režije i uz obilato vraćanje u prošlost, te kombinacijom sa junakinjinim dogodovštinama prilikom raznih zanimljivih avantura u sadašnjosti, tvori jednu hrabru dramu nabijenu senzualnošću, a u isto vreme i kontemplativnu karakternu studiju, čija narativna kompleksnot i odlična gluma nadilaze slična filmska ostvarenja, gde humor ima primarnu ulogu u ekspoziciju kompleksnog sadržaja.  

"And They Say I Am the Crazy One" ima puno memorabilnih sekvenci, obiluje realnim scenama emotivnih uspona i padova, a i čak kada povremeno autorka uleti u pokoji kliše tu je harizmatična pojava Debore Fabelje da nas uveri u istinitost i uverljivost karakterne pojave koja pleni duhovnošću i iskrenošću.