Cyberpunk 2077 [2020]

Cyberpunk 2077
CD Projekt Red / 2020
9.2
9

Cyberpunk 2077 je svakako jedna  od najočekivanijih igara, ne samo protekle godine, već protekle decenije. I tako je od trenutka kada je poljski CD Projekt Red, koji stoje iza fantastičnog The Witcher serijala najavio da radi na video igri smeštenoj u svetu stone rpg igre Cyberpunk.

Cyberpunk je stoni RPG smešten u distropijski svet koji je kreirao Mike Pondsmith, i prvo izdanje je ugledalo svet još 1988.godine. Zatim su usledili Cyberpunk 2020 (1990), Cyberpunk V3.0 (2005) i Cyberpunk Red (2020).

Možda i najvažnija komponenta za jedan kvalitetan RPG je svet u kome se dešava ili tačnije „lore“ og sveta. U svetu igara „lore“ predstavlja termin koji se ne može bukvalno prevesti. Lore je celokupna istorija, tradicija, često više vekovna, urađena do najsitnijih detalja i možda bi najadekvatnije bilo prevesti je kao univerzum.  I to je upravo ono što je Pondsmith i njegov Cyberpunk obezbedio CD Projekt Red-u kao predložak za „Cyberpunk 2077“.

"Cyberpunk 2077" je igra koja se razvija poslednjih 8 godina i sa 330 miliona dolara je najskuplja kompjuterska igra do sada razvijena. Na drigom mestu je nesrećni "Star Citizen", koji je već godinama u razvoju, do sada su potrošili 320 milona dolara i sve više liči na na jednu od najvećih prevara u industriji video igara, jer je sve manje nade da će dotična ikada ugledati svetlost dana.

Radnja "Cyberpunk 2077" je kao što i sam naslov govori smeštena u 2077.godinu i megapolisu pod imenom Night City. Svet je mnogo drugačije mesto nego danas. Slobodne države više ne postoje i ono što je ostalo od njih kontrolišu ogromne mega korporacije. Night City je smešten u Slobodnu Državu Severnu Kaliforniju. Ovo slobodno je samo šminke radi, jer grad kojim se krećete u ovoj video igri je sve samo ne slobodan. Ogrezao je u zločin, korupciju, u njemu vlada jedno surovo kapitalističko robovlasničko društvo pod kontrolom  već pomenutih mega korporacija.