Friends: The Reunion [2021]

Friends: The Reunion
HBO
Režija: 
Ben Winston
Scenario: 
David Crane
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Kreatori uspešnog sit-coma iz devedesetih godina Friends zgodno su se dosetili da tokom pandemije (kad već nisu mogli drugačije) okupe celokupan cast serijala i naprave jedno senitmentalno putovanje u prošlost.

Prijatelji su bili jedan od američkih odgovora na drugačiji koncept serijala, koji su veličajući porodične vrednosti i odnose, postavljali konzervativni patrijarhat Reganove ere u epicentar fokusa domaće publike tokom osamdesetih godina, te su tako vrlo gledane bile epizode Family Ties ili The Cosby Show.

Da stvari valja posložiti po ukusima generacije rođene u drugoj polovini sedamdesetih i početkom osamdesetih najavila je odlična serija Seinfeld, te je tako umereni rip-off britanskog anahričnog The Young Ones, odbacio decu, roditelje, bake i deke, i postavio tinejdžerima modelarni obrazac prototipa ljudi, kakvi će oni biti u dvadesetim ili tridesetim.

I dok se haotični Seinfeld gotovo isključivo bavio komedijom o ljudskim manama ismejavajući moderne Amerikance i njihove živote i svakodnevicu, bilo je jasno da valja dati jedan korektan i umeren odgovor na neumerenost Lerija Dejvida i Džerija Sajnfelda.

I onda su se pojavili Prijatelji, priča o mladim ljudima koji žive zajedno u njujorškoj zgradi na Menhetnu (što je već bio greh prema lokaciji snimanja), provodeći dane u međusobnim inreakcijama uz raznorazne simpatične i dozirane dogodovštine.

Jasno je bilo da će serija steći popularnost zahvaljujući spuštanju tenzije specifične za teatralnu konkurenciju i pružanju one vrste životnosti o kojoj maštaju adolescenti, a koja je naravno utopija...

Koji je motiv za ponovno sakupljanje?

Pa, i nema ga, jer niti je ovo nekl jubilej, niti će se serija nastavljati. A ono što smo znali da Prijatelji nisu prijatelji u privatnom životu, sreća pa nisu neprijatelji, jer bi ih onda bilo teško sakupiti, ali osim nabujalih emocija šestorka nije ponudila puno, niti je to bio cilj kreatora ovog dokumenta.

Friends Reunion napravljen je samo i isključivo za fanove serijala nespremne da se suoče sa krhkošću njihovih junaka, te sa nestalnošću njihovih karijera i velikim problemima koje su imali u privatnom životu (Metju Peri), što bi ovom sakupljanju dalo dušu i pomoglo da se zaboravi da je ova serija njihovim kreatorima i glumcima donela mnogo novca i slavu sa kojom su se oni promenljivo nosili, te da bi se samo pokrivanjem različitih aspekata sit-com kulture u Americi mogao stvoriti jedan proizvod za dužu upotrebu i konzumaciju.

Preporuka

share