KLASIK DANA: Little Murders [1971]

Little Murders
Twentieth Century Fox, Brodsky-Gould Productions
Režija: 
Alan Arkin
Scenario: 
Jules Feiffer, Jules Feiffer (based on the play by: "Little Murders")
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.5
9

Retko prave danas filmove kao što je Little Murders iz 1971. godine, dugometražni debi glumca Alana Arkina, kultni klasik rađen prema pozorišnom komadu Džula Fajfera.

Imajući u vidu godine kada su nastali i film, a i pre toga pozorišni komad, jasan i transparentan je uticaj rata u Vijetnamu, dolazak u Belu kuću Ričarda Niksona, a još uvek su i jake refleskije na atentat na Džona Ficdžeralda Kenedija, što sve sam autor Džul Fajfer opisuje i najbolje potvrđujući sopstvenim rečima Little Murders kao modernu satiru, iza koje se krije motiv o konačnoj propasti svih formi autoriteta – policije, porodice i religije.

Policija ne uspeva da zauzda nasilje na ulici, a Eliot Guld, hipsterski fotograf, žrtva uličnih siledžija, na to nasilje reaguje gotovo katatonično zombijevski, i u bizarnom obrtu biva spašen od strane buduće verenice, koja ga potom perfidno infiltrira u svoju disfunkcionalnu porodicu.

Porodica u filmu je produkt košmarnog ludila, izazvanog političkom nestabilnošću i padom moralnih vrednosti, kao posledica krize srednje klase i neumerenog konzumerizma bejbi-bum generacije, a to ludilo pospešuju i učestali prekidi dovoda električne energije u inače stabilnom ustrojstvu Njujorka.

Policija i istražni organi bauljaju u istrazi o snajperisti, koji sa krovova zgrada eliminiše stanovnike Njujorka, što je dupla reminiscencija, jer snajper referiše ne samo na Li Harvija Ozvalda, već i na Čarlsa Vitmena, ali je to samo deo satirčnog folklora i idejno insprirativnog okruženja šezdesetih godina u Americi.

U jednoj od efektnijih tirada, scena u kojoj Donald Saterlend briljira kao sveštenik, Arkin i Fajfer ismevaju i religiju, odnosno nemoćnu i pomirljivu ulogu crkve i hrišćanstva u dekadi, koja je 15 godina nakon Drugog svetskog rata, podsetila koliko su mir i demokratija krhke društvene tekovine i vrednosti, a koliko na sva ta dešavanja religija nema adekvatan odgovor.

Little Murders nas podseća na vreme kada je Holivud bio u defanzivi, jer su Brodvej i talenti sa Istočne obale Amerike izašli masovno na ulice i kamerama počeli da slikaju pravo lice zapadne civilizacije, sirovo, izbrazdano, bez šminke... Little Murders je sve to sa birsovski neumernom, šmekerskom dozom crnog humora i apsurda.

Preporuka