Portico – Living Fields [2015]

Portico
Living Fields
Ninja Tune
7.5
7

Bend Portico, ranije poznat kao Portico Quartet, dolazi iz Londona. Njihova prva dva albuma (pod imenom Portico Quartet) su bila miks džeza i folka a nakon odlaska člana po imenu Kier Vine, bend je promenio orijentaciju i na svom novom albumu okrenuli su se elektronici, sintpopu i ambijentalnoj muzici i potpisali su za Ninja Tune.

Za razliku od prethodnih radova, njihovog odličnog i hvaljenog albuma iz 2011.godine, Knee-deep in The North Sea, na ovom albumu ima više pevanja od sviranja. 

Living Fields produkcijski i vokalno dobija mračnu notu. Većinu numera sa novog albuma vokalom prati Jono McCleery, koji ima već dva izdanja za Ninja Tune i čija se boja glasa uklapa u atmosferu koju je “zamračio” Portico. Opet, iako mračan, album nije negativan i nihilistički. Celokupnom elektronskom okruženju Portico je dao jedno živo, pulsirajuće srce koje ga smešta među bolje albume svog žanra ove godine.

Na ovoj novoj teritoriji, bend koji je bio prvenstveno poznat po kombinacijama džeza i folka, nije se rastegao do maksimuma u svojoj nameri da se dopadne novim slušaocima. Produkcija je zaista izvanredna i muzičari su učinili napor kako bi se pozicionirali i na ovom polju ali je za sada očekivanje veće od projektovane realizacije. Ostaje da vidimo kako će se bend dalje razvijati na ovom polju i očekujem uskoro nove radove i pomeranje granica.

Preporuka