Magnum Dopus: The Making of Jay and Silent Bob Reboot [2020]

Magnum Dopus: The Making of Jay and Silent Bob Reb
Anti Current Multimedia, SModcast Pictures
Režija: 
Josh Roush
Scenario: 
Josh Roush
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Kevin Smit (Kevin Smith), najpoznatiji kao autor filmova Jersey Girl, Chasing Amy, Clerks i Dogma, etablirao se kao filmadžija čiji filmovi obiluju vrcavim humorom, sažetim kroz dešavanja i zaplete mahom vezane za američko predgrađe, teren na kojem se sam Smit najbolje snalazio, jer je i sam veliki poznavalac duha provincije.

Džej i Tihi Bob su likovi koje je osmislio još za njegov indie prvenac Clerks, i radi se, za one koji nisu upoznati sa radom Kevina Smita, o dvojici dokoličara, koji vise ispred lokalnog video kluba u Nju Džerzija, gde sa ekipom iz kraja upražnjavaju lake droge i veličaju status lokalnih New Jersey Devilsa, igrajući hokej na krovu zgrade gde se nalazi video klub.

Dvojica zamlata pojavljuju se listom i u većini narednih Smitovih filma, u kojima, kao i u prvom Tihi Bob, kojeg tumači sam Smit, predstavlja glas mudraca, koji u retkim trenucima kada uopšte progovori, daje suvisla rešenja i savete junacima filmova.

Džej i Tihi Bob su bili epizodisti sve do filma Jay and Silent Bob Strikes Back, simpatične heist parodije, filma koji je posedovao sve elemente Smitovog humora, koji iako se mahom oslanja na jeftine viceve, trikove i one-linere, sadrži onu opuštenu drugarsku zabavu, koja dolazi upravo iz jednog iskrenog odnosa samog autora sa svojim glumcima i prijateljima, od kojih su neki kao Ben Aflek i Džejson Li, nakon rada sa Smitom, napravili zavidne i respektabilne karijere.

To je negde i osnova filma Magnum Dopus: The Making of Jay and Silent Bob Reboot, dokumentarca koji prati povratak Kevina Smita, nakon teškog infarkta, na neku vrstu katarzičnog puta režiranja nastavka njegovog filma  Jay and Silent Bob Strikes Back.

Magnum Dopus na sasvim prigodan način pokazuju kakav je iskren i otvoren šmeker Smit zapravo iza kamere, ali i kakav je njegov odnos sa prijateljima i saradnicima, gde su se svi do jednog odazvali njegovom pozivu da participiraju u stvaranju nastavka, pokazujući tako poštovanje prema autoru.

Preporuka

share

share