Cannabis Evolution [2019]

Cannabis Evolution
Reality Entertainment
Režija: 
Philip Gardiner
Scenario: 
Philip Gardiner
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Cannabis Evolution je još jedan u nizu filmova, koji se bavi afirmativnom ulogom konoplje kao biljke i njenih susptanci u lečenju različtih psihičkih i fizičkih oboljenja kod čoveka.

Za raliku od većine prethodnih filmova na ovu temu, Cannabis Evolution ne polazi odmah od stanovišta vezanih za raznorazne teorije zavere iza kojih stoje tobacco kompanije, farmakološke institucije, fabrike za proizvodnju alkohola, i različite lobističke grupe u sprezi sa krupnim kapitalom, koje svoju dobit i profit štite preko korumpiranih političara.

Autori filma nas kratko šetaju kroz istoriju upotrebe konoplje u industrijske svrhe i dolaze do ključnog trenutka po kojem satanizacija kanabisa počinje u prvim dekadama dvadesetog veka, kada se naftna industrija osetila ugroženom namerom kompanije Ford da razvije prvo ekološko vozilo.

Nakon toga nastaju propagandni spotovi i filmovi (Reefer Madness), koji su pre svega potencirali opasnost od blagih euforičnih efekata izazvanih supstratom THC, bez ozbiljne želje da se ispituju ostali supstrati konoplje, a sve kako bi se dala prednost proizvodnji alkohola, koji je izašao kao pobednik na tržištu nakon čuvene prohibicije.

Za razliku od većine prethdonih filmova, autori insistriraju na modernim naučnim studijama, odnosno vrlo racionalno prostupaju problemima koje izaziva THC i njegova zloupotreba. Jednostavno, autori odvajaju medicinsku upotrebu ulja kanabisa od rekreacione upotrebe većine onih koji ne samo da prilično nezdravo unose THC u organizam, već i bivaju žrtve ogromnog povećanja procenta THC-a u poslednjih dvadeset godina, koji se vadi iz cvetova konoplje.

Pored ovih informacija, Cannabis Evolution pripoveda i o današnjem trenutku, po kojem je već gomila zemalja donela prilično liberalne zakone, ali da je većina i dalje, bez jasnih moralnih objašnjenja, drži zaostalih verovanja bez želje da se pomogne zdravstveno ugroženoj populaciji.

Preporuka

share
share