The Banker [2020]

The Banker
Romulus Entertainment, Hyphenate Films, Iam21 Entertainment
Režija: 
George Nolfi
Scenario: 
Niceole R. Levy (screenplay by), George Nolfi (screenplay by) |
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Iz današnje perspektive teško je zamislivo poslovanje banaka krajem pedesetih, a još je teže zamisliti odvažnost jednog matematički i ekonomski sposobnog afroamerikanca da izazove malograđanske predsrasude, kako bi razvio finansijski unosan posao.

Film The Banker, Džordža Nolfija (George Nolfi), na inspirativan način istražuje sudbinu jednog afroamrikanca rođenog i odraslog u Teksasu, koji se usudio da ispuni svoje snove i unovči svoj talenat krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina u Americi.

Naravno, poslovati u rasistički nastrojenom Teksasu, i liberalnom ustrojstvu jedne Kalifornije, nije nikada bilo isto, mahom iz političkih i istorijskih razloga, tako da nas priča još na početku vodi na zapad Amerike, gde su se snovi još uvek mogli ostvariti.

Ipak, centralni deo priče zauzima povrtak mladog bankara u rodni Teksas, gde njegova altruistička ideja u davanju povoljnih kredita za razvoj biznisa afroameričkom stanovništvu se izjalovljuje usred neopreznosti i zavisti lokalnih ksenofoba, mizantropa i zlobnika.

The Banker jeste vrsta političkog manifesta u čast ljudi koji su bili dovoljno pametni i sposobni da izazovu sistem, i igrajući po propisanim ekonomskim modelima stvore kapital i obezbede sebi pristojnu egzistenciju u okvirima kapitalističkih obrazaca.

Međutim, autorski tim, iako svestan opasnosti kapitalističkog sistemskog uređenja i posledica koje je ostavio u drugoj polovini dvadesetog veka, naročito u zdravstvenom i obrazovnom sistemu, jednostavno prenebregavaju taj aspekt priče i pravolinijski kreiraju rasno i moralno ispravnu priču, bez sagledavanja šire slike, što u celosti film čini pristojnim, ali krnjim mejnstrim ostvarenjem.

Preporuka

share