Asako I & II [2019]

Netemo sametemo
Bitters End, C&I Entertainment, Comme des Cinémas
Režija: 
Ryûsuke Hamaguchi
Scenario: 
Tomoka Shibasaki (based on the novel by), Sachiko Tanaka (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
Japan | France
Jezik: 
English | Japanese
7.0
7

Nije neuobičajeno da japanski autori i njihova kinematografija izbacuju narativno i stilski neobična ostvarenja, ali je prilično čudno kada takvi filmovi dopru do šireg auditorijuma.

To obino znači da su selektori nekog od jačih svetskih festivala uvrstili taj film u svoj program, te tako otvorili prolaz za širu distribuciju nekom nezavisnom ostvarenju.

Asako I & II je cerebralno ostvarenje za prosečnu publiku nenaviknutu na neposredan pristup japanskih ili čak uopšteno azijskih autora, jer narativi kreću obično na prvu, odnosno bez kraćeg uvoda kako bi se publika pripremila za radnju i lagano uvukla u priču.

Asako počinje kao neobična ljubavna priča, da bi se ubrzo zapletom pretvorila u misteriju, na način kako je to uobičavao jedan Kijoši Kurosava, recimo tokom ranije faze svoje karijere.

Nažalost, autor filma Ryūsuke Hamaguchi je sklon preterivanju u prenaglašavanju karakternih razlika svojih likova, dajući im tako jednodimenzionalnu funkciju u priči koja bi trebalo da ima malo više duha, a nešto manje klinačke duševnosti iritantne provinijencije.

Ostaje tako žal da je ovaj susret sa nama vazda čudnom i neobičnom kulturom mogao biti memorabolnije iskustvo, ali ako ste fan ovakvih tinejdž romantičnih dramica, Asako može biti vaša šoljica sakea.

Preporuka