The Case of the Three Sided Dream [2014]

The Case of the Three Sided Dream
Independent
Režija: 
Adam Kahan
Scenario: 
Adam Kahan
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

The Case of the Three Sided Dream je dirljiva posveta jednoj prilično skrajnutoj karijeri čoveka koji se celog života borio sa fizičkim hendikepima, zbog kojih je verovatno postao prepoznatljiva ikona džez muzike.

Roland Kirk je ušao pedesetih godina prošloga veka na džez scenu kao je čudo od deteta, virtuoz i instrumentalista na drvenim duvačkim instrumentima, te je zbog svog talenta vrlo brzo došao pod lupu javnosti džez scene u ono doba.

Međutim, turbulentna karijera i život čoveka prepoznatljivog najviše po legendarnim fotkama na kojima u ustima drži po nekoliko instrumenata, biće u senci njegovog slepila, invaliditeta zbog kojeg su mu se otvarala vrata ka duhovnosti, instančanom senzibilitetu i unutrašnjim vizijama, ali su se u isto vreme zatvarala sva ona vrata gde se sudarao sa surovošću života.

Kirk je stilski brzo sa bapa prešao na avangadni zvuk, i dugo ostao u sferi visoke virtuoznosti pomešane sa humorom i ironijom života, koje su reflektovali zvuci pištaljki korišćenih tokom njegovih nastupa.

Od najznačajnijih albuma ističu se The Inflated Tear, Kirk's Work, I Talk to the Spirits i Rip, Rag & Panic, i svi do jednog su dobar uvid u karakternu ambivalentnost Kirkove muzičke zaostavštine.

Dokumentarni film pokriva i borbu Rolanda Kirka nakon infarkta, koji ga je dodatno onesposobio i ostavio u invalidskim kolicima poslednjih godina života.

Međutim, kvalitet filma The Case of the Three Sided Dream ne leži u patosu i patetici, već u inspiraciji, odnosno poruci ljubavi i nade, koju autorski tim na čelu sa Adamom Kahanom hrabro reflektuje na auditorijum spreman da jeftino prenebregava velike prednosti običnog čoveka u odnosu na one koji su se svakog dana borili da uprkos sopstvenim hendokepima, rade za dobrobit čovečanstva, nalazeći eskapizam u kreativnom izražavanju.

Preporuka

share
share