The Gentlemen [2019]

The Gentlemen
Miramax
Režija: 
Guy Ritchie
Scenario: 
Guy Ritchie
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
7.0
7

Sa Gaj Ričijem jedna stvar je definitivno sigurna – zabava. Ali, za razliku od svog britanskog klasića Denija Bojla, koji je reskirao i eksperimentisao (što mu je u krajnjoj liniji donelo nagrade), Riči je ziheraški igrao na sigurnu kartu podilaženja svojim fanovima. The Gentlemen je eklatantan primer ričijevskog žanrovskog poigravanja, prepoznatljivog još od Lock, Stock and Two Smoking Barrels.

Britanski Tarantino još jednom igra na sigurnu kartu brze akcije, veštih dijaloga, domišljatih zapleta i donekle neprepoznatljivih tvistova. Kestujući vaskrslog Metjua Mekonahjua, Riči nam donesi modernu (a tako retro) priču o aktuelnim dešavanjima u britanskom podzemlju, gde se, kao i u njegovim filmovima iz devedesetih, sudaraju razni nacionalni klanovi.

U apsolutnom skladu sa današnjim vremenima i populističkim verovanjima, krupan kapital velikih sila se sudara u britanskom podzemlju, gde kineska, američka i ruska ratuju za tržište, kojim manipulišu iz senke razni lobiji, u datom slučaju jevrejski, ili gej, ili arapski... ili, sve ono što mašta kreativnog Ričija može da iznedri, na osnovu brzo isporučenih kadrova i još frenetičnijih dijaloga, koji prete da pomute i Tarantinov nedodirljivi status modernog belosvetskog mudrosera.

Mekonahju je potpomognut veteranima britanskog glumišta Hjuom Grantom i Kolinom Farelom, koji u svojim namenskim epizodima imaju za cilj da daju sve od sebe kako bi nasmejali gledaoce, i u tome mahom uspevaju, što naročito važi za Granta, koji u svojoj retkoj ulozi negativca dominira kao ljigavi reporter u potrazi za svojim prvim miliončetom.

Ali kada već pominjemo negativce, to je uglavnom i najveći problem kod romantizovanja kriminalaca (problem dominantan i kod Skorsezea), jer je liniju između negativaca praktično nemoguće povući, iz prostog razloga što je kršenje zakona – kršenje zakona, i na kraju se svodi na opstanak najsposobnijih i najveštijih u džungli podzemlja, gde po mišljenju Ričija spadaju oni koji su više cool i oni koji prave razliku između štetnosti marihuane i heroina.

The Gentlemen je fin industrijski projekat i u perspektivi pristojan bioskopski hit, koji će na trenutak gledaoce srednje generacije vratiti u devedesete, ali im ni na koji način neće pružiti apsolutno ništa više od 2 sata kikotanja i smeškanja u bioskopskoj stolici.

Preporuka

share

share