Warpaint - Warpaint [2014]

Warpaint
Warpaint
Rough Trade / 2014

Iako je ženski sastav “Warpaint” iz Los Anđelesa, u njihovoj muzici nema mnogo tragova koji upućuju na sunčanu obalu zapadne Amerike. Slušajući njihov drugi album (nosi isti naziv kao i bend) utisak je da je one više konstatuju turobnu realnost sveta u kome živimo, nego što imaju želju da je ulepšaju.

Srednji i spori tempo većine pesama, teške gitare, tamne, gotovo noćne boje koje preovladavaju na ovoj ploči, odlično opisuju beznađe u kom se nalaze oni mladi ljudi koji ne vide dolazak boljih dana (bez obzira na to da li žive u Americi, Srbiji, Rusiji, Francuskoj ili Kini).

Za tu mračnu atmosferu zaslužan je i producent “Flood” poznat po radu sa muzičarima iz čijih pesama ne izbija optimizam (Nik Kejv, Pi Džej Harvi, “Goldfrapp”, grupe “Depeche Mode”, “Nine Inch Nails”, “Sigur Ros”, “The Cranes” ali i “U2”).

Pored njega, tu je i stari saradnik grupe “RadioheadNajdžel Goldrič koji je miksovao album, zbog čega su neki muzički mediji “Warpaint” počeli da nazivaju “ženski “Radiohead”.

Sam podatak da su se “Flood” i Goldrič prihvatili posla sa “Warpaint” (oni spadaju među najbolje i najskuplje producente), govori koliko su one pristupile ozbiljno ovoj ploči. U poređenju sa njihovim debi izdanjem “The Fool” (2010), album "Warpaint" zvuči mnogo zrelije, a zavodljiva pesma “Love is to Die” je već postala hit među publikom koja prati alternativnu muziku.

Warpaint” je izuzetno slojevit i pažljivo osmišljen album, zbog čega vam neće dosaditi ni kada ga preslušate više desetina puta.