KLASIK DŽEZA: 60 godina albuma Mingus Ah Um

Charles Mingus
Mingus Ah Um
Columbia
Zemlja proizvodnje: 
USA
10
10

Čarls Mingas je jedan od simbola i sinonima za kontrabas, danas uveliko prepoznat kao jedan od najvećih džez umetnika svih vremena, neprikosnoveni aranžer, kompozitor i bend lider.

Njegova Mingas Dinastija je sastav, koji pod njegovim uticajem okuplja mlade džez umetnike iz celog sveta, šireći svest o sjajnom nasleđu jednog velikog čoveka.

1959. godina navodi se kao jedna od ključnih u istoriji džeza, a 4 albuma koja su izašla na tržište te godine smatraju se visokouticajnim umetničkim tvorevinama, čiji sjaj sija punim volumenom i čitavih 60 godina kasnije.

Prvi svakako jeste modalni bestseler Majlsa Dejvisa Kind of Blue, album uveliko prepoznat kao jedno od najkvalitetnijih džez, ali i muzičkih ostvarenja svih vremena.

Drugi je Dejv Brubekov masterpis Time Out, sa vanvremenskom kompozicijim Take Five, Pola Dezmonda. Treći album je bio Shape of the Jazz to Come, saksofoniste Orneta Kolmena, delo prepoznato kao prvi free jazz uradak i otvaranje puta ka žanrovskim uplivima u džez muziku.

Četvrti je Mingus Ah Um, jedno od onih dela koje je obeležiti čitavu karijeru jednog umetnika, ali i otvoriti prostore kao konceptualizmu u džez izražavanju, i ne samo to...

Iako praktično u ravni sa neospornim masterpisom u kreiranju inventivne džez orkestracije i izvođenja The Black Saint and the Sinner Lady, Mingus Ah Um ima onu vrstu umetničke poletnosti i razigranosti, koja ga svrstava u rang, ne samo najboljih džez dela, već i najdostupnijih široj slušalačkoj javnosti.

Kompozicije kao šo su Better Git It in Your Soul i potcenjene Boogie Stop Shuffle predstavljaju upravo primer bogato aranžirane i razigrane orkestracije, koja savršeno korespondira sa aktivnim slušaocima.

Jedna od poznatijih kompozicija je i Fables of Faubus, i spada u red retkih otvoreno kritičkih političkih dela u džez muzici i pravi je postament protiv rasne segregacije i integracije afroamerikanaca u javnu sferu života u Americi.

Mingus Ah Um sadrži i brojne posvete kolegama umetnicima kao što su Jelly Roll, Open Letter to Duke, ali i ultimativna Goodbye Pork Pie Hat, posveta Lesteru Jangu uz fenomenalan solo na saksofonu Džona Hendija.

Čarls Mingas bi i bez ovog albuma bio jedan od najboljih kontrabasista i kompozitora svih vremena, ali Mingus Ah Um ga je već u tom trenutku, te 1959. godine, učinio besmrtnim umetnikom, a njegova zaostavština nastaviće da inspriše i nadahnjuje umetnike širom sveta do današnjih dana.

Preporuka

share

share