Hot Summer Nights [2017]

Hot Summer Nights
Imperative Entertainment
Režija: 
Elijah Bynum
Scenario: 
Elijah Bynum
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Vrele letnje noći (Hot Summer Nights) je debi Ilajže Bajnama (Eliyah Bynum), autora koji svoj Buntovnik bez razloga klon, u dobroj meri oslanja na aktuelnu popularnost mladog Timotija Šalamea (Timothee Chalamet).

Film koji je trebalo da ugleda svetlost dana nešto ranije, Bajnam je u dobroj meri, u dosluhu sa svojim producentima, stopirao, a sve u svetlu izuzetno dobrog prolaska na blagajnama Gvadanjinovog Call Me by Your Name, i nominacije mladog Šalamea za nagradu Oskar.

I zaista, nekako i ovaj film pokazuje sav talenat ovog glumca, čiji performans vadi maksimum iz ove coming-of-age krimi drame.

Ono što kreće kao zabavna tinejdž zavrzlama, nalik filmovima Džona Hjuza (John Hughes), ubrzo se pretvara u moderan klon Nikolas Rejevog klasika, s tom razlikom što Bajnam svoj uradak smešta u 1991.

Naravno, bez naročitog razloga, osim što se prelomni događaji dešavaju u noći kada je ogromna oluja pogodila Masačusets, i oblast oko Bostona. Opet, nije najjasnije zašto je junake pored oluje zadesila pride i zla sudbina.

Ali, ako ostavimo po strani jezivost patetike u poslednjoj fazi filma, Bajnamov debi je fino uslikana razglednica, i funkcioniše na vizuelno-estetskom nivou.

Ipak, narativni propusti ogoljuju i razotkrivaju nedostatak šmeka i kreativnog zanosa za jedan moderan krimi triler, koji bi se, ako ostavimo Šalameovu izuzetnost, na bilo koji način izdvojio iz mase sličnih klonova masterpisa kao što je Rebel Without a Cause.