Memory: The Origins of Alien [2019]

Memory: The Origins of Alien
Exhibit A Pictures, Milkhaus, Screen Division
Režija: 
Alexandre O. Philippe
Scenario: 
Alexandre O. Philippe
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Aleksandar O. Filip (Alexandre O. Philippe), sudeći po opusu u prethodnih nekoliko godina, pretenduje na mesto najozbiljnijeg savremenog dokumentariste. Njegovo poslednje ostvarenje je omaž legendarnom naučnofantastičnom hororu Alien, ali i svim njegovim kreatorima.

Na prvom mestu Filip počinje sa idejnim tvorcem Denom O'Benonom (Dan O'Bannon), i njegovim trnovitim putem od začetka ideje o istraživačkoj ekipu u svemiru, čija misija kreće stranputicom kada ustanove prisistvo 'tuđina' na brodu Nostromo.

O'Benonova misija je uključivala empirijska iskustva na filmu Dark Star, kultnom ostvarenju Džona Karpentera (John Carpenter), i saznanja o saradnji sa Karpenterom o načinu na koji bi njegov najnoviji scenario otprilike izgledao.

O'Benonova svedočenja su prikazana, naravno, kroz arhivski materijal, ali govore o retkoj vrsti posvećenosti da se jedna hrabra zamisao beskompromisno realizuje, čak i u trenucima kada je scenariju pretila sudbina da završi na smetlištu nerealizovanih projekata.

Angažovanje Britanca Ridlija Skota (Ridley Scott) pokazalo se kada idealno rešenje za film koji je uključivao i gomilu sada već etabliranih legendi kao što su Sigurni Viver (Sigourney Weaver), Tom Skerit (Tom Skerritt), Džon Hurt (John Hurt), Hari Din Stenton (Harry Dean Stanton), ali i majstora zanata kao što je bio švajcarski slikar i modelar H.R. Giger, najznačajniji deo ekipe za specijalne efekte.

Kao i u nekim prethodnim filmovima, centralni i primarni fokus autora jeste baš legendarna scena za koju su bili zaslužni Giger i ekipa, u kojoj falusoidni proždrljivac iskače iz utrobe Džona Hurta. Deteljna i temeljna analiza ekipe koja je radila na sceni uz gomilu do sada neviđenog arhivskog materijala predstavlja značajan doprinos istoriji žanrovskog filma.

Memory: The Origins of Alien je izuzetno kreativno i minuciozno odrađen dokumentarni film, vredan svakog sekunda pažnje, i obavezno je štivo za fanove i poštovaoce kako naučne fantastike, tako i horora.