Bordertown (Sorjonen) [2016]

Bordertown (Sorjonen)
Yle TV1 / 2016
Scenario: 
Miikko Oikkonen, Antti Pesonen, Atro Lahtela
Zemlja proizvodnje: 
Finska
Jezik: 
finski
8.5
8

Bordertown” ili “Sorjonen” je prva od tri veoma dobre finske, nordic noir tv serije koje smo imali prilike da pratimo poslednjih godina. O tv seriji “Deadwind”(Karpi)  smo već pisali, dok je treća “Artic Circle”(Ivalo) o kojoj ćemo, nadam se uskoro pisati, kako bi zaokružili ovaj triptih kvalitetnih finskih serija.

Prve sezona ove tv serije emitovana je 2016.godine, Glavni lik je policijski inspector Kari Sorjonen koga glumi Vile Virtanen. Sorjonen je jedan od vodećih detektiva finske policije. Kada se njegova supruga uspešno izbori sa rakom, Sorjonen želi da se više posveti svojoj porodici, supruzi ()  i ćerki (), koja je već u poznim tinejdžerskim godinama, pa zato prihvata posao u pograničnom gradu Lappeeranti.

Lappeeranta je grad smešten u idiličnom predelu okružen finskim jezerima na samoj granici sa Rusijom u blizini Sankt Petersburga. Prelepa priroda I idilično okruženje, koje možemo videti u veoma dobroj fotografiji ove serije apriori ne zanće da je ovakvo mesto lišeno teških zločina što će Sorjonen uskoro I sam uvideti.

Kari Sorjonen je veoma intrigantna ličnost, sa veoma neobičnim i jedinstvenim metodom rada i rešavanja zločina, što često dobodi do njegovog upoređivanja sa velikim literarnim detektivom Šerlokom Holmsom.  Tokom serije saznaćemo neke detalje iz njegovog detinjstva iz kojih možemo zaključiti da ima neku vrstu autizma, što pak dovodi do njegove neverovatne pedantnosti i veoma često opsednutosti rešavanjem problema koji je pred njim, što, pak često dovodi do zapostavljanja porodice, glavni razlog zbog koja je na prvom mestu i napustio prestonicu Finske. Preplitanje profesionalnog i porodičnog života dovodi Sorojonena u situaciju stalne borbe izmedju njegove neobične ličnosti i problema i potreba normalnog porodičnog života.

Za razliku od uobičajenog formata nordic noir serija, u kojoj tokom čitave sezone imamo jedan glavni zločin na kome glavni protagonist rade, u “Bordertown” imamo vise pojedinačnih zločina za čije rešenje je uglavnom potrebno dve epizode. Naravno postoje narativi koji se kreću tokom cele dve sezone i povremeno dolaze u fokus ali su tu više kao nit koja povezuje živote glavnih likova i situacije u koje upadaju negoli što su glavna tema čitave tv serije.