Despite the Night [2015]

Malgré la nuit
Mandrake Films, Epileptic, Ohmstudio
Režija: 
Philippe Grandrieux
Scenario: 
John-Henry Butterworth (screenplay), Philippe Grandrieux (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
France | Canada
Jezik: 
French
7.0
7

Filip Grandju (Philippe Grandrieux), francuski autor eksperimentalnih kratkih i dugometražnih fimova, kao i avangardnih video-spotova, koncipira svoj uradak Despite the Night kao nastavak daljih psiho-voajerističkih ekspresija, u okvirima mračnih matrica i tunela francuskog podzemlja.

Iako mahom opisivan kao poniranje junaka filma kroz holove sado-mazo porno industrije, u potrazi za ženom svog života, koja je zabludela u sopstvenoj autodestruktivnoj psihozi, Despite the Night je narativno minimalistički prikaz ljubavnog trogla, gde bol i patnja predstavljaju karakternu studiju, obrazac i smer delovanja viviseciranja duša glavnih protagonista.

Često težak za praćenje, Grandjuov narativ konceptualno izlazi iz ustaljenih šablona, tražeći od gledaoca sagledavanje šire slike i uvlačenje u simulakrum mračnog univerzuma, gde se gubi jasna nit između fantazije i realnosti.

U tom virtuelnom zamešateljstvu, Despite the Night formalno pripada novom francuskom ekstremnom filmu, mada je u pogledu brutalne fabularne egzekucije čedan u odnosu na jednog Gašpara Nou, i više podseća na fantazmagorične vizije Dejvida Linča ili Kler Deni.

Suvišno je reći da ovaj film nije za svakoga, i da u moru jeftine i brze zabave teško može naći publiku, ali činjenica da francuska kinemtografija ume da iznedri i ovako slobodne filmove, govori samo u prilog sveopštoj dominaciji sineasta iz zemlje galskih petlova.