Yesterday [2019]

Yesterday
Decibel Films, Etalon Film, Perfect World Pictures
Režija: 
Danny Boyle
Scenario: 
Jack Barth (story by), Richard Curtis (screenplay)
Zemlja proizvodnje: 
UK | Russia | China
Jezik: 
English | Italian | Japanese
6.5
6

Film Yesterday dolazi u bioskope kao logičan sled gomile biopika, koji su kao memorijski talasi zapljusnuli svetsku kinematografsku scenu prethodnih godina, podsećajući na zvezde muzičke scene čiji sjaj uprkos godinama nije izbledeo. Što samo po sebi ostavlja iza senke nastanka pitanje motiva...

Yesterday je više film scenariste Ričarda Kertisa (Richard Curtis), nego li reditelja Denija Bojla (Danny Boyle). Iako je saundtrek uvek imao značajnu ulogu u Bojlovim naročito ranim filmovima, Yestreday mu dođe više kao direktno ljubavno pismo Kertisa usmereno na adresu najslavnije liverpulske četvorke, s obzirom na njegove ranije radove kao The Boat That Rocked, ali i njegov niz scenarija za veoma uspešne romantične komedije iz prošlosti, na koje Bojlov uradak neodoljivo podseća... barem u naznakama.

Kertis i Bojl svoju premisu grade na globalnom nestanku struje koji dovodi do nestanka određenih istorijskih podataka, vezanih za postojanja između ostalog i čitave karijere Bitlsa.

Usput su potkačeni i neki drugi brendovi i globalni fenomeni, ali će junak priče svoju pažnju fokusirati na plagiranje kompozicija Bitlsa, kako bi etablirao sopstvenu neuspešnu karijeru.

Trenutak za evociranje uspomena iz detinjstva Kertisa pre svega, i donekle Bojla, za Bitlse i muzičku industriju dobar je kao i svaki drugi. Njihove pesme su većim delom ionako odavno u većinskom vlasništvu korporacija, a film samo potvrđuje teoriju po kojoj pop hit iz šezdesetih uglavnom odlično funkcioniše i u novom veku, malo upakovan i dorađen u novom ruhu.

Ostaje nejasan razlog Denija Bojla da ulazi u sferu Kertisovog primarnog delovanja na polju neprikosnovenog kralja britanske romantične komedije, statusa koji je on stekao još sa Four Weddings and a Funeral, preko Nothing Hill, pa sve do Bridget Jones Diary.

Nažalost, Yesterday nije ni upola kvaltetan kao najbrojani naslovi, jer ostaje zaglavljen u moralnoj rupi između fikcije i želje da ostane neukaljan i pored toga što su lopovu ruke do laktova u medu, što je Kertisov trejdmark, i nešto čega se Bojl u dobroj meri klonio.

Ipak, zajedničko obojici jeste nešto što Yesterday uspeva da isporuči, a to je simpatična romantična komedija, koja na momente ume da nasmeje gledaoce i donekle funkcioniše kao kritika savremenog društva, nažalost ne u meri kako bi se ovaj zajednički projekat razmatrao kao neko ozbiljnije ostvarenje.

Preporuka

share

share