Sebadoh - Act Surprised [2019]

Sebadoh
Act Surprised
Fire Records / Dangerbird Records / 2019
8.4
8

Sebadoh postoje više od tri decenije i smatraju se jednima od pionira Lo-fi indie rock scene.  Bend su još 1986.godine osnovali Eric Gafney i tadašnji a i sada aktuelni basista benda Dinosaur Jr. Lou Barlow. Tokom 90ih godina objavili su sedam albuma , “The Freed Man” (1989), “Weed Forestin'”(1990), “Sebadoh III”(1991), “Bubble & Scrappe” (1993), “Bakersale” (1994), “Harmacy”(1996) i “The Sebadoh” (1999). Gafney napusta bend nakon albuma “Bubble & Scrape” pa na njegovo mesto za kratko dolazi Bob Fay, koji je otpušten iz benda nakon albuma “Harmacy”. Od tada pored Barlowa, stalni član benda postaje Jason Loewenstein (gitari), koji je član i još jednog poznatog indie benda The Fiery Furnaces.

Nakon albuma “The Sebadoh” bend odlazi na pauzu dugu 14 godina tokom koje su u par prilika Barlow i Loewenstein održali po koji koncert ili kraću turneju.  Povratnički album “Defend Yourself” objavili su 2013.godine od kada im na bubnjevima pridružuje Bob D'Amico.

Act Surprised” je deveti album benda, na albumu je petnaest pesama. Loewenstein i Barlow su kao i na prošlom albumu komponovali jednaki broj pesama, ovog puta po sedam, dok je D'Amico autor jedne pesme.

Ponekad se čini da živimo u vremenu kada pouzdanost, konzistentnost i stabilnost i nisu previše na sceni, bar ne u muzici.  Opšti utisak je da se od muzičara očekuje da stalno nešto menjaju, eksperimentišu, tragaju za nečim novim, a ponekad jedino što želite od benda ili muzičara koji volite, je da vam isporuče album sa svojim prepoznatljivim zvukom uz koji ste ih zavoleli.

Sebadoh baš to rade.  “Act Surprised” poput prijatelja koga sretnete nakon mnogo godina i istog trenutka sve klikne kao da se nikada niste ni razdvajali.

Distrozirana melodična gitarska linija sa eksplozivnom ritam sekcijom  otvara album u Loewensteinovoj “Phantom” i donosi upravo ono što od  zvuka Sebadoha želimo i očekujemo.

“Celebrate the Void”, naginje  mid tempo alternativnom  rock zvuku sa kraja 80ih i početka 90ih i potpuno je na tragu onih odličnih pesama čiji je Barlow bio autor na poslednjim  albumima benda Dinosaur Jr.

Slušajući pesme ovog albuma dovoljno dugo možete prepoznati ko stoji iza koje pesme.  Loewensteinove pesme su oštrije, čvršće, sirovije uz poigravanje sa punk i hard core elementima poput “Follow the Breath”, “Vacation”, “Stunned” ili “Ragging River” u kojoj kroz distorzirane gitare imamo provučene folk elemente. 

Pesme čiji je  Barlow autor protkane su melanholijom i pitkim melodičnim refrenom poput “Medicate”, “Fool” i “Sunshine” sa odličnom vokalnom harmonijom Loua Barlowa na refrenu.

Od Sebadoha očekujete dobar, pošten gitarski indie rock album i upravo to od njih i dobijete, bez ikakvih zajebancija i glupiranja. Gitara, bas i bubanj uz dobar vokal, ništa više od ovoga nije potrebno za dobru muziku.

Preporuka