The Yawpers – Human Question [2019]

The Yawpers
Human Question
Bloodshot Records / 2019
8.2
8

Trio iz Denvera, Colorado se vratio sa svojim četvrtim izdanjem (trećim za Bloodshot Records), koje nastavlja na tragu odličnog konceptualnog albuma Boy In A Well iz 2017. godine.

The Yawpers su formirani 2011. godine, kada su gitarista Jesse Parmet i pevač/gitarista Nate Cook svirali zajedno u jedinom speakeasyju u Boulderu, CO. U avgustu 2018. bend je najavio da će im se Alex Koshak pridružiti na bubnjevima, baš na snimanju novog albuma.

Ime benda je referenca na jedan stih iz Walt Whitmanove zbirke pesama “Leaves of Grass”: “I sound my barbaric yawp over the roofs of the world“.

Na prvoj pesmi “Child Of Mercy“, Yawpersi stilski pokušavaju da premoste jaz između Ministryja, Jona Spencera, i Bob Dylana iz “Oh Mercy“ ere, uzimajući zarazni gruv Amerikane i dajući mu nasilniji pristup.

Sledeća, “Dancing On My Knees,” ima neugodni, isprekidano razigrani pristup, koji predstavlja naklon Captain Beefheartu, i najpozitivnija je na ovom LPju.

Naslovna „Human Question“ vozi laganim psihodeličnim bitom, dok “Man As Ghost“ ima izraženiji indie folk senzibilitet, koji reflektuju stihovi “How I look in darkness, is what makes me quiet in the light”, kao i refren „I’m a ghost“.

“Carry Me” je posebna priča, ona počinje lagano, sa Lou Reedovskim vokalom i električnom gitarom koja prati sa par akorda, da bi se aranžman vremenom zahuktao, gitara dobija tvrđi bluz zvuk, povratni vokali daju gospel pozadinu refrenu, dok Cook stiže do vriska, gde sve eksplodira u kompletnom R&B finalu. Frenetična „Forgivnes Trough Pain“ podiže album do vrhunca, da bi ga elegantna „Where the Winters End“ završila lagano, negde između R.E.M.a i Smashing Pumpkinsa.

Human Question je snimljen od strane Alexa Halla u Chicago’s Electrical Audio Studiju. Tekstovi frontmena Natea Cooka kvalitetom prate sonični razvoj benda, čija je muzička paleta prevazišla sva dosadašnja izdanja. Ovakav jedinstveni miks rock n rolla, folka, americane, punka i R&Bja retko koji izvođač može da poveže u koherentnu celinu, dok The Yawpers tu stilsku raznolikost koriste kao prednost, isporučujući kvalitetan album, koji istovremeno predstavlja i njihovo najpristupačnije izdanje.

Preporuka