You [2018]

You
Netflix
Režija: 
Greg Berlanti, Sera Gamble
Scenario: 
Greg Berlanti, Sera Gamble
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.0
7

Koristeći moderne tehnologije uhođenja i studiranja Džo Goldberg, introvertni vlasnik knjižare u Njujorku, doći će u kontakt sa Gvenavir Bek, studentkinjom književnosti, nakon njene slučajne poste njegovom radnom mestu. Psihološki triler koji će se iz te afere razviti mešavina je serije Black Book i legendarnih filmova sa jakim osloncem na klasični hičkokovski saspens.

You najviše poentira upravo na staroj dobroj matrici, po kojoj već viđenom zapletu valja udahnuti svež vazduh modernih tekovina, i priča ponovo može zaokupiti pažnju gledalaca. Glasovi u offu, koji prate misaoni tok junaka, sadržajno jesu predvidljivi, ali doprinose saspensu i dramskoj gradaciji, tako da se uklapaju u odlično oslikano okruženje modernog Njujorka.

Da bi se priča malo odužila valja šetati po epizodistima, i tu You boluje od nedostatka upravo harazmatičnih i kvalitetno razrađenih likova, koji bi koliko toliko pokrili kliše scenarističke zahvate.

Prateći paterne pisanja uzbudljivog, trileroznog, a zabavnog serijala, autori, bližeći se kraju uvek imaju dva puta, od kojih se oba čitaju na jednostavan način – kao produženje ili završetak serije... nažalost.

Nominalno, to nije ovde manjkavost, jer You jeste dobro zaokružena i osmišljena celina, ali nedostaje nešto više kako bi se uzdrmali temelji klasika kao što su Fatal Attraction, Play Misty for Me, ili čak ponekog Hičkokovog filma.

Ovako, fanovi gladni Dexter kopija imaju nešto čime mogu biti zadovoljni. Ipak, za nešto više od pristojnog psihološkog trilera, fali mnogo više maštovitosti i kreativnosti, a to je nešto što teško mogu, u zadatim dramskim okvirima, nadoknaditi naredne sezone.

Preporuka

share

share