The Road Movie [2016]

Doroga
Eight and A Half Studio, Light Cone Pictures, Novi Film
Režija: 
Dmitrii Kalashnikov
Scenario: 
Dmitrii Kalashnikov
Zemlja proizvodnje: 
Russia
Jezik: 
Russian
7.5
7

Popularnost simpatičnih video snimaka sa ruskih saobraćajnica i puteva, poslednjih godina dosegla je svoj vrhunac, mahom kroz različite komične programe koji su benefit videli u pružanju jeftine i širom dostupne zabave, masama gladnim viralne hrane.

Ruski dokumentarista Dimirij Kalašnikov (Dmitrii Kalashnikov) sažeo je omnibus kraćih video zapisa, sa ciljem da ne pokaže samo nesreće i opasnosti koje vrebaju usled nepažnje vozača ili snežnih uslova, već da skrene pažnju i na neobične situacije koje se dešavaju na putevima širom Ruske Federacije, pružajući ne samo potresan, već često i humani aspekt saobraćajnih nezgoda i dogodovština.

The Road Movie je baš to što mu i ime poručuje – film nastao na putu, o putu, sa perspektivom putovanja, gde dominira neizvesnost i sveopšta napetost.

Kalašnikov svoju priča bazira na dokumentovanju surove realnosti, bez želje da gledaocima suflira ili sugeriše u kom pravcu da gledaju, a fragmentarnost filma nije ugrožena složenošću, jer svaka scena funkcioniše i zasebno od celine, tako da ako neko ostane bez daha ili se jednostavno zasiti vizuelne siromašnosti statičnih kadrova, premotavanje i stopiranje neće ugroziti strukturu filma.

Jednostavno, autor nikada ne gubi iz vida da dokumentarna estetika zahteva određene dinamičke kontraste, kako bi se postigao željeni efekat, i The Road Movie jeste jedno rolerkouseter putovanje u nepoznato i neizvesno sa sadržajno raznovrsnim rešenjima.