Wayne Shorter - Emanon [2018]

Wayne Shorter
Emanon
Blue Note Records
8.5
8

Legenda džez saksofona Vejn Šorter (Wayne Shorter) u svojoj osamdesetpetoj godini izbacuje album koji predstavlja modernu simfonijsku poemu rađenu po motivima grafičke novele. Album nosi naslov Emanon.

Vrlo je teško opisati ne samo Šorterovu karijeru, već i njegovo celokupno delovanje nakon raspada fjužn sastava Weather Report. Ipak, sloboda koju je imao u izražavanju ideja i misli, kontemplativnost i mističnost budizma koji je proklamovao, u savršenoj su fuziji sa oniričnim karakterom kompozicija njegovih albuma u poslednjih 40 godina.

Ipak, iako zakleti avanturista, Šorter je rado prihvatao i različite sešne često se vraćajući korenima, i naročito saradnji sa svojim prijateljem i kompanjonom iz vremena Majlsovog drugog kvinteta Herbijem Henkokom.

Na albumu  Emanon imamo jednog zrelog muzičara u pratnji odlične ritam sekcije Džon Patituči – Brajan Blejd, dok na klaviru dominira Danilo Perez.

Međutim, svi oni zajedno su u senci orkestarske muzike koja iznosi konceptualnu simfonijsku poemu o bezimenom ratniku/filozofu i njegovim putešestvijima multiverzumom u potrazi za višim smislom života u skladu sa budističkim teorijama o ništavnosti i ispraznosti.

Teško je definisati domete i publiku ovog ostvarenja, ali ako se Šorter u nečemu dokazao tokom godina to je upravo smelost i avanturistički duh da povede ostatak svoje ekipe u nepoznato, ne razmišljajući previše o posledicama. Emanon je muzička avantura dostojna veličine imena njegov autora.

Preporuka