First Reformed [2018]

First Reformed
Killer Films, Fibonacci Films, Arclight Films
Režija: 
Paul Schrader
Scenario: 
Paul Schrader
Zemlja proizvodnje: 
USA | UK | Australia
Jezik: 
English
9.0
9

Iako u startu opisivan kao uspešan spoj Bresonovog Diary of a Country Priest i Skrorsezeovog Taxi Driver, najnoviji film Pola Šredera (Paul Schrader) First Reformed se zapravo savršeno idejno naslanja na autorova najuspešnija dela.

Priča o lokalnom katoličkom svešteniku, koji se nakon smrti sina i karijere oficira u američkoj vojsci okreće veri i pružanju saveta i utehe stanovništvu u lokalnoj parohiji, veliki je Šrederov povratak na mapu ozbiljih nezavisnih ameročkih autora. Mesto koje mu na osnovu prethdonih radova suštinski i pripada.

Redovni saradnik na scenarijima filmova Martina Skorsezea (Martin Scorcese), Šreder je potpisao majstorije kakve su pomenuti Taxi Driver i Raging Bull, ali je široj javnosti ostao upamćen kao autor odličnih naslova kao što su Blue Collar i Mishima: A Life in Four Chapters.

I iako je popularnost stekao zapravo sa filmovima American Gigolo i rimejkom horora Cat People, dramsku potporu First Reformed baštini na iscrpnim moralnim i etičkim dilemama radničke klase i sindikalista u Blue Collar, odnosno željama i stremljenjima tradicionaliste Jukija Mišime da zaustavi neminovne procese dekadencije japanskog društva.

Slično junacima svojih najuspešnijih filmova, Šreder skoro identične dileme inputira i junaku filma First Reformed, kojeg porteretiše Itan Hok (Ethan Hawke).

U savršenom skladu sa antagonističkim dramskim osnovama, Šrederov sveštenik je bivši oficir, kojeg sudbina nakon smrti sina koga je on lično 'oterao' u smrt, odnosno u rat, šalje na mesto bogoslužbenika u lokalnu eparhiju, koja je podržana novcem moćnih industrijalaca i kapitalista.

Okidač za moralne dileme junaka biće neuspešno pružanje utehe mladom radikalnom anarhisti, koji nakon samoubistva iza sebe ostavlja trudnu verenicu.

Šreder koruptivnu srž sistema već odavno predstavlja vrlo brutalno i beskompromisno u svojim delima kroz dekade, međutim, još od filma Mishima, nije ovako hrabro eksperimentisao sa stilom režije.

Rezultat je njegov najbolji film u poslednjih 30 godina, i jedna od najboljih karakternih studija u poslednjih nekoliko godina, ali i film koji će biti zreo za reprize i dodatne analize kako bude vreme prolazilo.

Preporuka