Kenny Barron Quintet - Concentric Circles [2018]

Kenny Barron Quintet
Concentric Circles
Blue Note Records
8.0
8

Master klavira Keni Beron (Kenny Barron) proslavlja svoj sedamdesetpeti rođendan 2018. godine svojim debijem za Blue Note Records, modernim post-bop ostvarenjem Concentric Circles.

Koncentrični krugovi su nastavak priče sa prethodnih ostvarenja, koja je Beron radio u triju sa svojim gotovo standardnim saradnicima Kijošijem Kitagavaom (Kiyoshi Kitagawa) na basu i Džonatanom Blejkom (Johnathan Blake) za bubnjevima.

Trijo je ovog puta pojačan brasom koji čine trubač i fligelhornista Majk Rodrigez (Mike Rodriguez) i saksofonista Dejna Stivens (Dayna Stephens).

Dinamična bras sekcija je osnovni pokretač Beronovih autorskih kompozicija sačinjenih uglavnom od bogato aranžiranih melodija modalnog i post-bop žanrovskog okvira, što Rodrigezu i Stivensu pruža savršenu osnovu za energične i efekne improvizacije.

Beron potpisuje sve kompozicije osim Aquele Frevo Axe (Medes/Veloso), Leni Vajtove L's Bop i Monkove Reflections.

Iako uglavnom dominira dinamični post-bop, periodični izleti u fanki i latino motivisane teme čine Concentric Circles prijatnim i slušljivim albumom, tako da oni koji potražuju filozofske i onirične aspekte post-bop muzike moraće da svoje zadovoljenje potraže na drugom mestu.

Međutim, to nikako ne znači da ovaj Beronov album nema duboko razrađene i smislene teme i imporovizacije pokrivene sadržajno emotivnom svirkom. Concentric Circles je jedan moderan džez album čija snaga leži u kombinaciji mladosti i iskustva njegovih izvođača.

Preporuka