Sons of Kemet ‎– Your Queen Is a Reptile [2018]

Sons of Kemet ‎
Your Queen Is a Reptile
Impulse
Zemlja proizvodnje: 
UK
9.0
9

Album sastava Sons of Kemet pod nazivom Your Queen Is a Reptile, jedan je od najznačajnijih muzičko-političkih stejtmenta u novijoj istoriji muzičkih žanorva koji korespondiraju sa elementima džeza.

Iako Your Queen Is a Reptile teško možemo nazvati isključivo džez albumom, on svakako ima dovoljno sastojaka koji su hibridnom selekcijom našli put do kvalitetnog proizvoda.

Sastavom Sons of Kemet koordiniše frontmen poreklom sa Barbadosa Šabaka Hačings (Shabaka Hutchings), saksofonista nastanjen u Londonu, tačnije u jugoistočnom delu tog grada.

Njegov aktuelni treći album dolazi kao vrhunac minulih saradnji sa sastavom Sun Ra Akestra i Etiopljanskim ocem Ethio-jazza Mulatom Astatkeom, i savršeno sažima iskustvo sviranja sa muzičkim legendama.

U stilskom smislu Your Queen Is a Reptile je mešovita muzička kutija koju čini fuzija igračkih elemenata afro-cuban i caribbean orijentacije sa avangardnim uticajima muzike Džona Koltrejna iz faze sa Alis Koltrejna, i repetitivne medititivnosti motiva Faroa Sandersa.

Međutim, jasno naznačen politički kontekst naziva kompozicija i samog albuma ukazuje stvarni smisao Hačingsove agende, a to je da skrene pažnju na štetnost savremene rasističke i antiimigraciono orijentisane politike svetskih lidera, sa posebnim osvrtom na licemernost Britanskog parlamenta i monarhije.

Your Queen Is a Reptile ima ponešto za svakoga – ima tu i reggae i rocksteady i dub elemenata, a daju se razaznati i neke New Orealans marševske orkestracije, nalik onim sastavima koje je vodio Henri Tredgil (Henry Threadgill).

Nameće se zaključak da su Sons of Kemet i njihov lider napravili delo koje ima tendenciju da traje i učvrsti na večnoj listi najboljih džez ostvarenja iz 2018.

Preporuka