Phantom Doctrine [2018]

Phantom Doctrine
CreativeForge Games / 2018
8.5
8

Phantom Doctrine je potezna strategija u Jagged Alliance stilu, smeštena u eru hladnog rata. Vi ste na čelu tajne organizacije Kerber, koja mora da otkrije globalnu zaveru čiji je cilj novi svetski rat. Atentati, uhođenje, infiltracija, podmićivanje, sve je dopušteno, samo da cilj bude ispunjen.

Čim sam pokrenuo igru, imao sam osećaj kao da sam u filmu Atomic Blonde. Samo mi je nedostajao David Bowie i Putting out Fire. Odlična atmosfera i zanimljiv koncept istraživanja su me odmah zaintrigirali. Tim iz CreativeForge Games-a su stvorili višedimenzionalnu igru. To je karakteristika koja me je oduševljavala još od originalnog X-COM-a i Jagged Allance-a.

U Phantom Doctrine, informacija je ključ. Kada tokom misije dodjete do poverljivih fajlova, kao u kriminalističkim serijama, raspoređujete ih na zid. Svaki dokument u sebi sadrži pojam koji ga povezuje sa drugim dokumentom. Na taj način se prave veze i izvode zaključci koje vam mogu otkriti informaciju važnu za napredovanje u igri. Ovo je veoma zanimljiv koncept. Do tih informacija možete doći hvatanjem agenata i ispitivanjem, izviđačkim misijama ili tokom poteznih borbi.

Borba u Phantom Doctrine

 

Borba je u ovom slučaju zadnja opcija. I to s razlogom. Kao i u svakom špijunskom filmu, šunjanje vam daje prednost. Ni Phantom Doctrine nije u tome izuzetak. Ako ne ulazite u zabranjene zone, tiho eliminišete čuvare, izbegavate kamere, sve je super.

Problem nastaje kada budete otkriveni. U misijama najčešće vodite malo ljudi. Kada budete kompomitovani, za određeni broj krugova očekujte neprijateljsko pojačanje. Čak i bez njega ste brojčano inferiorni. A ako na sve to dodate i vazdušnu podršku, skoro je nemoguće završiti neku misiju bez žrtava.