Saving Banksy [2017]

Saving Banksy
Režija: 
Colin M. Day
Scenario: 
Éva Boros (story), Paul Polycarpou
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Benksi (Banksy) je najpoznatiji grafiti artist na svetu u ovom trenutku. Njegova slava je dodatno pojačana velom misterije oko njegovog pravog identiteta.

Ironija njegovog rada i delovanja jeste da je poslednjih nekoliko godina krenula lavina art-diler profiterstva, koja gramzivim trgovcima donosi ogromnu zaradu na osnovu ilegalnih Benskijevih grafita, a njemu samom ništa do status nedodirljive ikone u rangu čuvenog Endija Vorhola (Andy Warhole).

Film Kolina M. Deja (Colin M. Day) Saving Banksy za epicentar zbivanja ima grad San Francisko, i bavi se posledicama rada i sudbinom Benksijevih grafita koje je on 'zaveštao' gradu tokom svog gostovanja 2010.

Iako malo konfuzan zbog tempa dešavanja, Saving Banksy uspeva da nam da jasnu sliku ko su negativci, a ko pravedni odmetnici, baš onako kako bi to Benksi želeo.

Na jednoj strani uz čoveka koji želi da sačuva jedan grafiti od prekrečavanja, imamo i plejadu najčuvenijih Benksijevih kolega: Ben Eine, Risk, Hera, Doze Green, Glen E Friedman, Niels Meulman, Anthony Lister, Revok, Blek Le Rat.

Na drugoj, naravno, imamo uglavnom predstavnike establišmenta, art-dilere, kustose galerija i profitere. Sve one protiv kojih se Benksi načelno kao protivnik kapitalizma kroz svoje metofore celog života bori.

Saving Banksy možda nije vrhunsko ostvarenje dokumentarne forme, ali je zato moralno i etički izuzetno transparentan, i njegov kvalitet ne leži samo u očuvanju mita i legende o misterizonom umetniku, već i u vidljivoj poruci koju šalje po kojoj plemenite misije časnog pojedinca nisu izumrle, i da su one i dalje vredne žrtvovanja zarad opšteg društvenog dobra.