Castle Rock [2018]

Castle Rock
Sezona 1
Hulu / 2018
Scenario: 
Sam Shaw, Dustin Thomason, Stephen King
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.5
6

Nakon velikog uspeha TV serije Stranger Things bilo je za očekivati da sledi još sličnih ostvarenja koja će biti fokusirana na „čudne“ stvari i nostalgiju. A gde ćete bolji izbor za obe ove stvari od književnog opusa Stephena Kinga. Verovatno su se tom idejom vodili i tvorci TV serije Castle Rock kada su ovu seriju zasnovali na romanima i likovima koji su delo baš ovog pisca.

Castle Rock je opisan kao psihološki horor triler smešten u mali zabačeni grad, skriven duboko u prastarim šumama Mejna.  Već samo ovo je dobar predložak za jezivu priču, povrh koje je dodata i blizina starog i zloglasnog zatvora Šošenk (istog onog iz koga je bežao Tim Robins),  ali...

Pa nakon prve sezone možemo postaviti nekoliko pitanja. Prvo je – šta su uopšte kreatori ove tv serije želeli? Ako su želeli napeti triler ili horor, ne mogu reći da su u tome uspeli, pre svega jer sam ja, uz priznanje da ja mrzim horore i nikada ih ne gledam,  bez problema uspeo da propratim čitavu seriju da se nijednom nisam štrecnuo a kamoli uplašio. Nije baš ni triler dostojan dela Stephena Kinga, čoveka koji je napisao romane poput Mizery, po kome je snimljen kultni film sa Kathy Bates i James Caanom.

Nema baš ni puno nostalgije, ne toliko za nekim određenim vremenskim periodom koliko za filmskim ili književnim ostvarenjima (za one koji su čitali romane gospodina Kinga), koja nas vezuju za našu prošlost.

Sama priča kreće prilično interesatno. Imamo idealno okruženje,  koje samo po sebi ima puno potecijala za pristojnu misteriju, dostojnu dobrih scandic noir TV ostvrenja. U prvih par epizoda upravo ta atmosfera uspeva koliko-toliko da se održi , ali nakon toga počinje sve da se polako urušava poput peščanog zamka na vetru.

Preporuka

share