Bambara - Shadow on Everything [2018]

Bambara
Shadow on Everything
Wharf Cat Records / 2018
8.0
8

Ako upitate google sta je to bambara dobicete odgovor daj je to narod koji živi u zapadnoj Africi, da ih ima oko 2.7 miliona i da govore dijalektom istog naziva kao i sam narod, bambara.  Malo niže na listi pronaćićete i bend koji se zove Bambara, i na trenutak možete pomisliti da je to možda muzički sastav koji neguje etno muziku istoimenog naroda, ali već nakon prvih taktova biće vam jasno da muzika ovog bruklinskog trija nema ama baš nikakve veze sa bilo kakvom afričkom etno muzikom.

Iako su trenutno nastanjeni u Bruklinu, braća Reid Bateh (vokal/gitara), Blaze Bateh (bubanj)  i William Brookshire (bas)  su bend Bambara osnovali u Atlanti. Do sada su objavili tri albuma DREAMVIOLENCE (2013), Swarm (2016) i ovogodišnji Shadow on Everything.

Bambara nisu menjali muzički put kojim su krenuli na prethodnim albumima. Od samog početka i prvih taktova “Dark Circle” dočekaće vas mračna, teška, klaustrofobična atmosfera bučnog post panka,  sačinjenog od čvrste i asketske ritam sekcije i bučne gitare, koja se kreće od nekontolisanog haosa do špageti western melodija. Zvuk na ovom albumu obogatili su drugim instrumentima, saksofonom, violinom, violeončelom i klavijaturom  koja zloslutno lebdi u pozadini poput one u “Dark Circle”.

Sve ovo vas može podsetit na rane radove Nicka Cavea, pre svega sa njegovim bendom Birthday Party ili nesto novije sa bendom Grinderman ali nikako ne treba posmiliti da su Bambara puka kopija pomenutih bendova. Iako je uticaj očigledan, Bambara itekako imaju dosta apsekata koji njihovu muziku čini jedinstvenom.

Reidov vokal je znatno više u prvom planu na ovom albumu nego ranije kada je uveliko bio pokriven nanosima buke. Njegovi stihovi su poput njihove muzike, gorki, tamni i govore uglavnom o očajnim likovima sa oboda noćnog života i jezivim scenama koje se graniče sa košmarima.

Kroz svih 12 pesama Bambara vam nedaju ni trenutak predaha, “Doe-Eyed Girl” je psihitični rockabili u kome apsolutno dominira bas linija,  “Jose Tries To Leave” možemo nazvati goth-surf rockom sa odličnom gitarskom linijom koja koketira sa western muzičkim temama. 

Ovaj trio isporučuje mračnu, gustu i kao katran lepljivu mešavinu noisea, post punka, amerikane i savršen muzički poklon za sve demone koje skrivate u sebi.

Preporuka