Mission: Impossible - Fallout [2018]

Mission: Impossible - Fallout
Paramount Pictures / 2018
Režija: 
Christopher McQuarrie
Scenario: 
Christopher McQuarrie, Bruce Geller
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
7.5
7

Postoje mnogi, koji će na samo pominjanje Toma Cruisea i njegovih filmova početi da prevrću očima, gledaju na vas sa ironijom ili post ironijom ili ponašati se kao da im je neko stavio govno ispod nosa. Doživljaj filma je krajnje subjektivna stvar i od mnogo toga zavisi šta očekujete  da dobijete.

Pre mnogo godina, ista ona ekipa koju bi sada nazvali hipsterima, a tada smi imali druga imena za njih, spomenuo sam je u jednom ranijem tekstu, tada komentarisala film Akira Kurosawe, koristila je istu kvazi intelektualnu retoriku nakon  projekcije filma „Anđeo uništenja Luisa Bunjuela , u kinoteci. Moglo se tu čuti mnogo nepoznatih na izgled inteligentnih reči koje su oni izgovarali sa velikim žarom i sjajem u očima, koji može samo jedno takvo umetničko delo da stvori kod čoveka. Sve do trenutka dok se nije pojavio isti onaj lik i glasno prokomentarisao „Jeb.. ti film u kome nema pucanje“. I mada svi mi znamo da je „Bunjuel plagijator, i da je kompilator, i da je direktno krao ideje od E...E... Ezenštajna” kvalitet njegovog opusa je neosporan. Znao je to i ovaj prijatelj, već je samo imao sposobnost da koristi opaske kao najefektiviniji pesticid protiv hipstera, jer bi se nakon njihovog izricanja izgubili tiho i brzo ko prdež na vetru, i sam sam često poželeo da umem da ih stvorim,  posebno kada bi mi neko od takvih govorio o kvalitetu novog albuma Kanye Westa ili koliko je Justin Timberlake bitan muzičar.

Kada gledate Bunjuela, Sorentina, Malicka zante tačno šta očekijete od tih filmova i ocenićete ih na osnovu onoga šta ste od toga dobili. Kada gledate neki od “Mission: Imossible – Fallout” ili bilo koji od filmova ove franšize ne možete očekivati da vam isporuče iste stvari kao filmovi gore pomenutih autora i njima sličnih.

Ono što očekujete od Toma Cruisea u ulozi Ethana Hunta je kratki i vispreni dijalozi, ne preterano kreativni, mnogo mačo likova plus Sajmona Pegga (mada je u “Hot Fuzz” dokazao da čak i on može biti mačo), mnogo pucanja, jurnjave različitim prevoznim sredstvima, vrtoglave akcije i da na kraju Ethan Hunt pobedi Supermana. Koliko od ovog očekivanog dobijete u ovom filmu i na kakav način odrediće njegov kvalitet.

Preporuka

share
share