Indian Goat – II [2018]

Indian Goat
II
CorpoRAT Records / 2018
8.1
8

Iako se po preslušavanju njihovih albuma ne čini tako, Indian Goat je duo koji čine gitarista/vokal Garrett Zanol i bubnjar Travis Tveit. Zanol je u gradu Spokane, Washington već bio poznata faca kao frontmen psych-rock trija Blackwater Prophet, koji je sa pauzama bio aktivan od 2011. godine do kraja prošle godine. U jednoj od tih pauza, on je poželeo da pokuša nešto novo, sam je snimio demo i pustio ga svome prijatelju Tveitu. Pre ovoga njih dvojica su se poznavali petnaest godina, ali nikada nisu svirali zajedno. Nakon odslušanog snimka, Travis je znao šta mu je činiti i Indian Goat je rodjen.

Njihovo prvo izdanje u trajanju od 26 minuta, skromno naslovljeno I, izašlo je avgusta 2017. godine za CorpoRAT Records. U to vreme počeli su da nastupaju, i uspeli da steknu verne fan baze u Seattleu, Olympiji, Portlandu i naravno na domaćem terenu.

Drugi album, adekvatno nazvan II, dolazi iz iste kuhinje, ili bolje rečeno iz istog podruma, u kome ga je Garett Zanol sam snimao i producirao. Obzirom da on nije profesionalac i se radi o sistemu učenja na sopstvenoj grešci, drugi LP nije tako prenaglašen kao prvenac, ali daleko od toga da mu nedostaje siline.

Prva pesma „2“ je mračni intro sastavljen od izmiksanih audio snimaka, na kojima se pominju zlodela dua serijskih ubica,  Lawrencea Bittakera i Roya Norrisa i paralelno najavljuje Indian Goat „Number Two“, koji prelazi u eksplozivnu „Dreamin“. Odmah se ovde vidi uticaj prva četiri albuma Black Sabbatha, koji je prisutan do kraja albuma. „The Road“ je takođe žestoka, sa puno slajd gitare, i nastavlja morbidnu priču o autostoperima (...they left my body in the road...), dok stomper „Knockin“ zadaje ubitačni „pedal to the metal“ ritam koji se završava hard-core outrom. „So High“ je lagana stoner balada, „Black Pearl“ ima snažan folk prizvuk, dok na "Doll" Garett i Travis opet zvuče kao Tommi Iommy i Bill Ward.

U trajanju od nepunih 29 minuta, II sadrži sasvim dovoljno materijala za album, uspevajući da ostane svež i zanimljiv. Iako donekle podsećaju na slične dvojce kao što su the The Immortal Lee County Killers, Left Lane Cruser, rani The Black Keys ili čak The White Stripes, Indian Goat imaju autentičan zvuk i pišu sjajne pesme. Zanol kaže: „To je najlakša stvar na svetu. Ono što mi pišemo je jednostavan rock 'n' roll za dva čoveka. Smisliš riff, posle je potrebna strofa i refren i imaš pesmu“. Sudeći po ovome uskoro nas očekuje još bolji III.

 

Preporuka

share
share