Inside No. 9

Inside No. 9
British Broadcasting Corporation (BBC)
Režija: 
Reece Shearsmith, Steve Pemberton
Scenario: 
Reece Shearsmith, Steve Pemberton
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
10
10

Autorski tandem Riz Širsmit (Reece Shearsmith), Stiv Pemberton (Steve Pemberton) donosi nam serijal satkan od mračnih i satiričnih polučasovnih epizoda, u BBC produkciji, nazvan Inside No. 9.

Pembrton i Širsmit, veterani engleskog teatra, nastavljaju ovim serijalom otprilike tamo gde su stali sa The League of Gentlemen, međutim, za razliku od bizarnih i komičnih zapleta iz Lige koji su vrlo često ostajali strani i nerazumljivi širem auditorijumu (što nije nominalno pežorativna stvar), Inside No. 9 rabi šekspirijansku matricu zapleta, pružajući prostor da se tandem i glumački i dramaturški izrazi.

I to na vrhunskom nivou.

 

Naime, Inside No. 9 ima toliko kvaliteta da je prosto nemoguće serijal sagledavati kao celinu, jer skoro svaka epizoda tvori jedinstvenu dramsku minijaturu, punu različitih karakternih i narativnih transformacija, sa obaveznim twistom na kraju. Ponekada i nekoliko njih, u samo par završnih sekundi.

Pemberton i Širsmit vrlo često imaju goste u svojim epizodama, i to su najčešće ili bardovi britanskog teatra, ili kolege čije su karijere na filmu u zenitu.

Valja istaći da autori imaju veliku slobodu u žanrovskom izražavanju, i njihove kreaciju variraju od klasične komedije zapleta, pa sve do trilera i horora, a vrlo često su kombinacija svih nabrojanih žanrova.

Inside No. 9 je nešto najkvalitetnije što je proizašlo iz britanske kuhinje u poslednjih nekoliko godina, i ako ste siti generičkih detektivskih serija i otrcanih naučno-fantastičnih i superherojskih boranija, onda je ovo pravo osveženje za umorna čula.

 

Preporuka

share
share