Kneebody - Anti-Hero [2017]

Kneebody
Anti-Hero
Motéma Music
Zemlja proizvodnje: 
USA
9.0
9

Petorka iz Los Anđelesa Kneebody u 2017. godini donosi nam svoje najzrelije izdanje nazvano Anti-Hero, nastavljajući muzički miks žanrova koji možda možemo sažeti u naziv post-jazz.

I zaista, retki su bendovi koji su kroz svoju karijeru ovako mešali rok, fank, džez, avangardu, elektroniku. Naravno, negde se nameću projekti Dejva Daglasa (Dave Douglas), Džošue Redmana (James Farm), Skota Amendole (Scott Amendola), odnosno bendova kao što su pre svih Medeski, Martin i Wood, i The Bad Plus, recimo.

Ali album Anti-Hero svakako predstavlja poseban užitak za ljubitelji fanki ritmizacije, koja se hrabro hvata u koštac sa kompleksnim i dugačkim harmonskim pasažima, odnosno kreativnim i inspirativnim repetativnim motivima.

 

Da zadovoljstvo bude još veće, tu su i učestale promene u okviru samih kompozicija koje bivaju nadograđene strpljivim gradacijama i zanimljivim motivima.

Ničega ovde nema previše, ni elektronike, ni distorziranih fuziono začinjenih gitarskih deonica, ni virtuoznih bras pasaža... taman onoliko koliko je potrebno da zadovolji ukuse najprobirljivijih fanova i kritičara.

Zaključak je da Kneebody svakako imaju svetlu budućnost, koju ne sumnjam da će krunisati pre svega na koncertnim lajv spektaklima.