KLASIK DANA: Touki Bouki [1973]

Touki Bouki
Cinegrit, Studio Kankourama
Režija: 
Djibril Diop Mambéty
Scenario: 
Djibril Diop Mambéty
Zemlja proizvodnje: 
Senegal
Jezik: 
Wolof | Arabic | French
10
10

Jedan od najboljih i istorijski gledano najznačajnijih afričkih filmova svih vremena, Touki Bouki fragmentarno-surealna je drama sa elementima fantazije, u čijem fabularnom fokusu leži priča o sanjarijama mladog para iz predgrađa Dakara. Sve to maestralno je sproveo u delo Senegalac Đibril Diop Mambeti (Djibril Diop Mambety).

Mambeti je svoje stvaralaštvo podredio sa stilske strane gledano uticajima francuskog novog vala, što je u ono vreme, a s obzirom na kolonizacijsku istoriju, jezik i blizinu Francuske bilo i sasvim očekivano.

Međutim, daleko o toga od Touki Bouki nije kvalitetna misaona celina sama po sebi. Radi se o daleko ozbiljnijem poduhvatu, koji je uveliko nadmašio kapacitete države iz koje dolazi. Mambeti preko Touki Bouki šalje višestruku poruku, i veličina ovog filma je višeslojna.

Prvo, vizuelno Touki Bouki predstavlja vrhunski uživak. Jaki koloriti, suncem obasjani enterijeri, depresivna slika sirotinjski predgrađa, opozit u vidu impresivne širine okeana, sve je to kamerom perfektno usnimljeno, i Mambetijev film stoji rame uz rame sa najbolje uslikanim filmovima sedamdesetih.

 

Drugo, narativno posmatrano Mambeti sebi daje slobodu da eksperimentiše. Njegova fragmenatrnost je na nivou godarovski posloženih sekvenci, bez naročitog reda, ali sa jasnom pozadinom i namerom.

I onda kao treće, politički i istorijski, Mambeti šalje transparentnu poruku u vidu osude kolonijalizma, i svake vrste potčinjavanja i ekploatacije sirotinje širom sveta, ne samo Afrike.

Ali, negde u sitnim fragmentima, Mambeti šalje otvorenu kritiku i Senegalu, i svojim sunarodnicima. Brutalno uništavanje životinja prikazano je prilično eksplicitno, zajedno sa upotrebom kostiju kao titularnih trofeja. Nasilje je uglavnom motivisano niskim pobudama, a bekstvo od surove realnosti predstavlja lažnu utopiju, paradoksalno u zemlju koja je istorijski gledano i najveći dželat Senegala.

Touki Bouki je remek-delo afričke filmske umetnosti, a značaj Mambetijevog filma za afričku kulturu ima višestruku ulogu, koja će s godinama samo biti još veća, kako istorijski, tako i artistički.

 

Preporuka

share