Ready Player One [2018]

Ready Player One
Režija: 
Steven Spielberg
Scenario: 
Ernest Cline, Zak Penn
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.9
7

Ne verujem da je tri decenije dovoljno kako bi se zaboravili svi užasi mejnstip pop kulture 80ih, ali izgleda da većina ljudi na svetu ne misli tako. Poslednjih godina preplavljeni smo raznim nostalgičnim osvrtanjima na taj period, uglavnom kroz popularnu umetnost.

Naravno da svaki period nosi i dobre i loše strane, i dok je, bar moja želja da  David Lee Roth i Van Halen, Jon Bon Jovi i svi njihove „hair“ metal kolege, kao i razni, jednako iritantni synth savremenici, treba da ostanu hermetički zatvoreni i zatrpani pod stenama vremena da nikada više ne ugledaju svetlo dana, to je period kada smo imali bendove poput The Smiths, New Order, filmove Johna Hughesa, kao i fantastični razvoj jednog novog vida popularne kulture i zabave koji je blitzkrigom osvojio svet. Razvoj personalnih kompjutera preneo je video igre sa automata po luna parkovima u domove i stvorio jednu potpuno novu subkulturu.

 

Ernest Kline je 2011.godine objavio roman „Ready Player One“ koji iako smešten u sivu i distropijsku blisku budućnost, tačnije 2044.godinu, ponajviše bio zasnovan na prizivanju nostalgije za osmom dekadom prošlog veka.

Kline je veoma dobro podvukao mnoge dobre pojave tog perioda, koje sam ja lično pomalo i zaboravio zaslepljen mnogim stvarima tog perioda koje, kao direktni svedok, nisam mogao da podnesem. Kline je sam roman, prvi u njegovoj karijeri, i kako je već imao iskustva sa pisanjem scenarija za film (“Funboys“ iz 2009.godine) „Ready Player One“ je koncipirao kao dobar predložak za holivudski blockbuster.

Priličan komercijalni uspeh romana učinio je da Steven Spielberg u njemu prepozna potencijal velikog bioskopskog hita.

Očigledno je da Spilebergovi instikti i dalje veoma dobri jer je sam film odlično  prošao u bioskopima na samom početku emitovanja i dospeo na osmo mesto liste najboljih prvih vikenda sa zaradom od 241 miliona dolara. Veliak zarada i dobar prijem kod publike često ne mora da znači da imamo i odličan proizvod.

 

Preporuka

share

share