Japanese Breakfast – Soft Sounds From Another Planet [2017]

Japanese Breakfast
Soft Sounds From Another Planet
Dead Oceans / 2017
8.1
8

Iza imena Japanese Breakfast stoji mlada umetnica Michelle Zauner. Pre ovog projekta Zaunerova je bila, a i još uvek je, frontwomen filadefijskog indie rock benda Little Big League, sa kojima je objavila dva albuma. 2013.godine,

Zaunerova se vratila u Oregon kako bi brinula o majci koja je obolela od raka. U to vreme, Zaunerova kao neku vrstu samoterapije a kasnije i način suočavanja sa gubitkom majke, radi na pesmama koje 2016.godine postaju deo albuma „Psychopomp“, koji dobija veoma dobre ocene i publike i kritike.

Soft Songs From Another Planet“ je nastavak debi albuma. Sama Zauner je u jednom intervjuu album nazvala „propalim koncept albumom na temu svemira“. Tema ovog albuma svakako jeste svemir ali album nikako ne možemo nazvati propalim.

Drugi album Japanese Breakfast je delo puno života i različitih očaravajućih zvukova, delo koje sadrži veoma različite i na prvi utisak potpuno nekompatibline muzičke elemente, koje Zaunerova ipak uklapa na svršen način. 

Album otvara melanholična gitarska shogaze „Diving Woman“, dok se u stihovima osvrće na svoje Južno Korejsko poreklo. Prvi singl „Machinst“ govori o ljubavi devojke i robota, i ma koliko sama tema deluje pomalo bizarno u ovoj pesmi u prvom planu je odličan saksofonski solo koji lebdi nad ritam sekcijom koju čine ritam mašina i odlična bas linija.

„Boyish“ je balada koja odiše estetikom Roya Orbisona. „12 Steps“ i „Body is the Blade“  su punokrvne indie rock pesme, dok su „Jimmy Fallon Big“, „Till Death“ i „This House“ intimne ispovesti mlade umetnice potopljene u sanjivu atmosferu.

Michelle Zauner je za dve godine objavila dva odlična albuma. „Soft Songs From Anther Planet“ je veliki korak napred za Japanese Breakfast i samu Michelle Zauner, odličan moderni indie pop album koji nam daje više nego dovoljno razloga da sa nestrpljenjem očekujemo novu muziku koja bude stvarala ova mlada devojka. 

Preporuka

share