Ghost - Ceremony and Devotion

Ghost
Ceremony and Devotion
iTunes /Spotify/ 2017
6.0
6

2017. bila je prilično turbulentna godina za bend Ghost. Od rasprodatih turneja, do konačnog razotkrivanja članova, povodom tužbe za honorare i autorska prava, ovaj bend (ili one man projekat, kako tvrdi frontmen Tobias Forge, a o tome će konačnu reč dati sud) i dalje ima potencijal da zauzme upražnjeno mesto globalne hard rock atrakcije, koje su nekada držali Muse i slični, a usušujem se reći da Forge ima kreativnog potencijala za mnogo više, ukoliko ga novac i sopstveno baksuzno životno iskustvo (obelodanjeno na radijskom gostovanju 19. avgusta 2017) ne ometu u nameri.

Ghost ima live album dostupan od 8. decembra, nažalost još uvek bez fizičkog izdanja, već digitalno putem servisa iTunes, Amazon, Google Play, i Spotify. Album, koji je produciran od strane Tom Dalgety-ja, obuhvata čitav katalog benda i snimljen je za vreme svetske turneje "Popestar" prošlog leta, mahom u San Francisku. Kolekcija od 15 pesama počinje sa "Square Hammer", završava s "Monstrance Clock" i ispunjena je fan hitovima poput "Cirice", "He is", "Absolution" i još gomile kompozicija koje su im obeležile dosadašnje stvaralaštvo. Da bi obožavateljima pružio novu dimenziju zvuka, bend je upravo objavio i novi live video za pesmu "Absolution".

Iako je album sada dostupan digitalno, oni koji žele fizičko izdanje moraće da malo duže sačekaju, jer će „Ceremony and Devotion“ stići u dvostrukom CD-u i dvostrukom LP formatu 19. januara. Vinil će biti ograničeno izdanje, na takozvanom "translucent tigers eye" nosaču, sa opcijama koje uključuju poster i majicu.

Papa Emeritus III se povukao izvan pozornice, zamenio ga je Papa Emeritus Zero koji je izjavio: "Srednji vek počinje"; grupa je navodno radila na novoj glazbi, a Tobias Forge je u jednom od intervjua izjavio da je april 2018. termin za objavu sledećeg studijskog albuma, koji će sudeći po dobro obaveštenim izvorima biti dosta mračniji od prethodnih. „Ceremony and Devotion“ mu dođe kao logičan kraj „Meliora“ i „Popestar“ opusa, možda čak i stavljanje tačke na celokupnu kvazi mističnost koja je obeležila imidž benda. Live albumi se obično izdaju kada su bendovi na vrhuncu karijere, ono što sledi nakon toga jeste drugačija faza, još jače gruvanje ili pad benda u more mediokriteta, drugi putevi ne postoje. Kada je Ghost u pitanju, njima je svakako potrebno osveženje, jer su im trikovi vremenom postali prilično izlizani, a ovaj album pokazuje da ni angažovanje iskusnih muzičara (kao što je klavijaturista Korn-a ili basistkinja benda White Zombie) ne može da zameni energiju koju su imali originalni članovi.

Nadam se da „Ceremony and Devotion“ nije poslednja dobra stvar koju ćemo čuti od benda Ghost. Ostaje da sačekamo proleće, idealno vreme za heavy metal albume.