The Party [2017]

The Party
Adventure Pictures, Oxwich Media
Režija: 
Sally Potter
Scenario: 
Sally Potter
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English
7.5
7

Film Seli Poter (Sally Potter) The Party prezentuje nam nove stare buržoazske neuroze, zapečaćujući tezu o krizi liberalne misli i pratećih političkih klasa u Britaniji.

Zabava je jedan krajnje pažljivo upakovan proizvod, i u prilog tome govori mnogo toga.

All-star cast predvode Kristin Scott Thomas i Timothy Spall, veterani britanske škole drame, koji organizuju proslavu povodom postavljenja Skotove za ministarku zdravlja.

Međutim, da stvari nisu baš u najboljem redu sugeriše katatoničan izraz Spalovog lica, još u prvim kadrovima filma. Naravno, možda bi neko manje iskusan bio više providan i napadan u teatralizaciji drame, ali kako je to jedan bard glumišta, priča izgleda uverljivo.

Kako krenu da se kao gosti ređaju legende filma, ili u najmanju ruku aktuelni i dokazani (Emily Mortimer, Cillian Murphy) glumci, stiče se utisak da ova drama (ili komedija) neće moći da omane.

I nije. U zavisnosti iz kog ugla posmatrate film.

Narativno, The Party je moderno upakovana drama, koja uprkos ekonomičnom trajanju uspeva da isporuči savršenu strukturnu celinu, satkanu od čestih twistova i iznenađenja, začinjenih cinizmom i efektnim dijalozima. I tu je Poterova uspela. Njenu Zabavu prati i savršena crno-bela fotografija, za još pikantniji užitak.

Ali, ako veselu Zabavu sagledavamo iz političko-ideloškog ugla, onda film ima dosta problema. Kuknjava sitne do krupne buržoazije, i srednje do više klase, u Britaniji (kao i u celoj Zapadnoj Evropi i Americi) počinje da biva naporna.

Razumljivo je kritikovanje političkih elita i viših klasnih slojeva zbog raspada društvenih normi i standarda, ali imajući u vidu istoriju čovečanstva, izazovi sa kojima se društvene elite susreću su uvek veliki i opasni, i često dolazi do zasićenja moralnih i etičkih tekovina i načela, koje ustupaju mesto tradicionalizmu i konzervatizmu.

Tako da je nejasno da li su junaci Zabave smešni ili tragični, da li ih treba žaliti ili oni žaljenje ne zaslužuju? A možda su oni na kraju samo ljudi, te mu film Seli Poter savršeno iskreno isporučuje ono što nosi u svom naslovu.

Preporuka

share
share