The Hero [2017]

The Hero
Houston King Productions, Northern Lights Films, Northern Lights Films and Media Ventures
Režija: 
Brett Haley
Scenario: 
Brett Haley, Marc Basch
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

The Hero je gorkoslatka predstava o životu glumačke legende, čiji pozni uspon paradoksalno kreće paralelno sa stravičnim saznanjem o skoroj smrti.

Sem Eliot (Sam Elliott) je dobio za života savršenu posvetu karijeri, koju su ovekovečili grandiozni sivi brkovi i kosa, i baršunasta boja glasa. The Hero i njegov autor Bret Hejli (Brett Haley) upravo predstavljaju jednu fikcionu viziju karijere, koja je više u senci same pojave i harizme glumca, nego li u njegovom kinematografskom opusu.

Zaboravljem od svih (pre svega porodice i holivudskih agenata), Hejlijev junak, bivši junak vestern filmova, provodi svoje 'penzionerske' dane uživajući u konzumaciji marihuane sa komšijom (propalim glumcem).

Naravno, pre toga, saopštene su mu tragične vesti za koje se čini da ih je prihvatio prilično stoički. Ili možda nije? Njegova cool pojava sugeriše upravo da je njegova izolacija i hladnokrvnost osnova njegove dotadašnje egzistencije, tako da mu je i loša vest došla sasvim prirodno, u sumrak karijere i života.

Teško je ulaziti u psihologiju ličnosti zaboravljenih asova glumišta, ali Hejli uspeva u tome da personalna drama njegovog Junaka skoro pa savršeno funkcioniše. Odličan balans drami daje i Lora Prepon (Laura Prepon), kao stand-up komičarka koja se zaljubljuje u čoveka, koji joj u najmanju ruku može biti otac.

The Hero nema previše patetisanja, i Hejli uspeva da preskakanjem suvišnih dijaloga neutrališe negativne efekte uticaja melodrame, tvoreći celinu koja stvara gotovo optimistično gledalačko iskustvo.