Broken Social Scene - Hug of Thunder [2017]

Broken Social Scene
Hug of Thunder
Arts & Crafts / 2017
8.5
8

Kada na okupu, u okviru jednog benda imate veliki broj talentovanih i osobenih individua to se obično, po taj bend,  ne završava dobro. Istorija moderne muzike je puna primera gde je čak i dvoje bilo previše. To nije slučaj sa kanadskim indie rock muzičkim kolektivom Broken Social Scene, koji su ovog leta, nakon sedam godina pauze objavili svoj peti album „Hug of Thunder“.

Broken Socilal Scene su 1999,godine osnovali Kevin Drew i Brendan Canning. Broj članova benda nije stalan tako da, osim ove dvojice varira od šest do devetnaest u određenim trenucima. Mnogi od članova su tokom godina ostvarili veoma uspešne solo karijere poput, pre svega Leslie Feist, zatim Emily Haines (Metric), Amy Milan (Stars), Jason Collet ali i kao i članovi još nekih veoma uspešnih bendova se kanadske indie scene kao što su Apostole of Hustle, Do Make Say Thing,  Land of Talk...

Verovatno, najzaslužniji za dogovečnost ovog muzičkog projekta  pre svega je Kevin Drew. Tokom cele karijere, kao alfa i omega ovog kolektiva, uspevao je da na najbolji mogući način usmeri talenat, kreativnost i osobenost svih ovih muzičara i na odličan način uklopi sve njihove raznolikosti kako bi stvorio jedinstven i autentičan muzički izraz. 

To je nešto što mu je počlo za rukom i na „Hug of Thunder“.  Album počinje kratkim uvodnim insrumentalom „Sol Luna“, da bi već druga pesma „Halfway Home“ trijumfalno otvorila album od 12 pesama.

Halfway Home“ donosi karakterističnu energiju Broken Social Scene, koju čini pre svega delikatan balans lepih vokalnih harmonija i krešenda prepoznatljivih i lako pamtljivih refrena.  Odlična „Protest Song“ sa Emily Haines kao glavnim vokalom, nošena istim talasom koji je pokrenula „Halfway Home“ još više zahuktava energiju ovog albuma.

Odatle,na prvoj polovini albuma kreće svojevrsna ritmička vožnja nalik na jedrenje blago zatalasanim okenanom. „Sky Line“ je malo mirnija da bi sa „Stay Happy“ i posebno „Vanity Pail Kids“, bend ponovo počeo da podže ritam.  Druga polovina albuma je znatno mirnija. „Hug of Thunder“ sa Leslie Feist, kao glavnim vokalom, donosi savršen balans melodije i tonaliteta,  jednako može odgovarati njenom solo muzičkom opusu, kao što se u potpunosti uklapa u sve što su Broken Social Scene dosada stvorili.  

Zvučna paleta benda je,  kao i na prethodnim albumima,  bogata detaljno ukrašenim i psihoideličnim melodijama odslikanih orkestralnim aranžmanima, zvukom gitara,perkusija, klavijatura, raznih semplova, duvačke sekcije i vokalnim harmonijama. Sve ovo je trebalo uklopiti u celinu za šta je bio zadužen producent  Joe Chicarelli.

Broken Social Scene su još svojim prvim albumima postavili granicu veoma visoko, i svakim sledećim albumom sa lakoćom je dostizali. Nakon sedam godina pauze, vratili su se odličnim albumom „Hug of Thunder“ i sa lakoćom dostigli kvalitet svojih prethodnih izdanja.

Preporuka