Steve Lehman & Sélébéyone - Sélébéyone [2016]

Steve Lehman & Sélébéyone
Sélébéyone
Pi Recordings
9.0
9

Iako mi nakon preslušavanja albuma zvanog Selebeyone nije baš najjasnije ko idejno stoji kao frontmen projekta, neosporna je činjenica da album stoji u rangu sa Guruovim, Skot-Heronovim i svakako Antipop Consortium projektima sličnog ideološkog ranga.

Sešn potpisuje Stiv Liman (Steve Lehman) majstor avangardnog saksofona, već dokazani ekspert sinkopiranih ritmova i kompleksnih muzičkih harmonija. Saradnje i ekperimentalni projekti mu takođe nisu strani, potvrda toga je i sjajni album Dual Identity, kolaboracija sa kolegom Rudrešom Mahantapom.

Međutim, nekako se kao mastermajnd i prikriveni lider projekta nameće reper Hprizm (High Priest), frontmen sastava Antipop Consortium, koji je već sličan muzički eksperiment imao sa fantastičnim Metju Šipom (Matthew Shipp), još 2003.

Na albumu se pojavljuje i Limanov bivši učenik Masijek Laser na sopranu, upotpunjujući bras sekciju.

Međutim, nekako je najveće otkriće albuma senegalski reper Gaston Bandimik, jer njegove deonice nabijene tenzijom naprosto okupiraju pažnju čula, dok njegov glas dominira kompozicijama u kojima dolazi do sinkopizacije i preklapanja sa ritmizacijom sekcije Dru Gris (bas) i Demijon Rid (bubanj).

Selebeyone je izuzetno kompleksan album, i teško ga je žanrovski definisati. Harmonski i ritmički svakako predstavlja veliko i osveženje i iznenađenje, iako je u današnje vreme naprosto teško iznenaditi slušaoce. Njegov balans između hip-hopa i avangardnog džeza je uspešno i minuciozno izveden, i samom tom činjenicom spada u najviša muzička ostvarenja u prethodnoj godini.

Preporuka