After the Storm [2016]

Umi yori mo mada fukaku
Aoi Promotion, Bandai Visual Company, Fuji Television Network
Režija: 
Hirokazu Koreeda
Scenario: 
Hirokazu Koreeda
Zemlja proizvodnje: 
Japan
Jezik: 
Japanese
7.5
7

Hirokazu Koreeda je jedan od vodećih japanskih sineasta na polju porodične drame, odnosno specifičnog žanra shomin-geki, u slobodnom prevodu working-class drame. I njegov najnoviji After the Storm je eklatantan primer njegove filmske orijentacije i tendencija.

Ryoku, sredovečni razvedeni čovek, propali pisac, detektiv i ucenjivač u pokušaju, kockar u senci svog pokojnog oca, i na kraju i sam otac tinejdžera, biva suočen sa sudbonosnim odlukama kada vidi da je njegov život poprilično izgubio smisao.

Koreeda oslikava na neki način svoju mladost kakve se on seća. Vizuelno, After the Storm ima koloritni šmek osamdesetih. Izbegavajući modernu arhitekturu, potencirajući zastarele igre na sreću, automate za zabavu, te i samim filtriranjem slike, Koreeda potretiše Japan kakav se na današnjim razglednicama retko viđa. I to je veliki plus.

Međutim, s druge strane, After the Storm nosi breme Koreedinih ranijih radova, od kojih su neki vrhunska ostvarenja na polju japanske drame u poslednjih dvadeset godina. Dramski, ovaj film ne nudi nikakva osveženja, već jednu pravolinijsku priču (izuzetno kvalitetnu doduše) koja ima za krajnji cilj da podseti, ne samo na ranije epohe, već i na prave životne vrednosti.

Preporuka