Trans-Europ-Express [1966]

Trans-Europ-Express
Como Films, Ministry of Education, BFI Films
Režija: 
Alain Robbe-Grillet
Scenario: 
Alain Robbe-Grillet
Zemlja proizvodnje: 
Francuska, Belgija
Jezik: 
francuski
8.2
8

Kraj godine se bliži i sumiraju se utisci, uglavnom prave liste najzapaženijih ostvarenja dok se neki stari asovi nekako uvek guraju pod tepih. Imao sam želju da baš u ovom svečanom periodu, na samom kraju jedne a početku nove godine, spomenem malo filmove Alan Robbe-Grillet-a koji su nadasve intigantni i enigmatični kakav je i francuski tzv. "Novi Talas" bio. Kada na ovo sve dodamo i umerene količine blagog humora, intelektualne stimulacije i začinimo smesu sa intenzivnim i perverznim erotskim koloritom, dobijamo jednu vrlo zanimljivu materiju za filmske sladokusce. Definitivno, u 60-im godinama prošlog veka u domenima tabua i zabranjenog voća.

Trans-Europ-Express ima, u osnovi jednostavnu priču. Filmski reditelj (lično Robbe-Grillet), njegov producent i asistent na scenariju ulaze u brzi voz ka Antverpenu i na tom putu smišljaju zaplet za jedan krimi-triler. Film se dalje odvija kao i magnetofonska traka na koju snimaju svoje ideje i razradu filma. Njihov glavni lik je, tada mladi glumac, Žan Luj Trantinjan (Jean-Louis Trintignant) kao osoba pod imenom Elias, oko koga grade neobičnu priču, uvlačeći ga u razne fiktivne situacije. 
Grileov neponovljivi stil pisanja i režiranja podrazumeva česte repeticije, misteriozne likove i dosta vizuelnih asocijacija. Gruba i često veoma sadistička erotika takođe po pravilu zauzima centralno mesto. Glavni lik ima sklonosti ka BDSM i uživa u performansu nage devojke u klubu pod nazivom "Slave Girl".

Preporuka

share

share